Toeristisch informatiepunt America onthuld

Op de hoek van de Midden Peelweg en Zwate Plakweg in Amercia werd zaterdag 3 april een toeristisch informatiepunt onthuld. Het informatiepunt is een initiatief van de dorpsraad samen met enkele bewoners van de Zwarte Plakweg, CEZP, lokale ondernemers en gemeente Horst aan de Maas.

De gemeenten Horst aan de Maas en Venray zijn de laatste jaren, samen met de provincie Limburg en Waterschap Limburg, de kwaliteit van het buitengebied aan het vergroten en verbeteren en de recreatiefuncties aan het versterken. In het uitvoeringsprogramma De Maasgaard zijn dertien projecten opgepakt, waaronder de Herinrichting van De Zwarte Plak er eentje van is.
Binnen het project De Zwarte Plak staat de recreatieve verbinding centraal. Door bewegwijzering van 11 kilometer wandel- en fietspaden wordt nu de verbinding gemaakt tussen de Mariapeel, Griendtsveen, America, Park De Peelbergen, Het Peelmuseum en de Schadijkse Bossen. Ook is in 2018 het 2,5 kilometer lange fietspad in de Mariapeel helemaal opgeknapt, zijn er parkeerplaatsen aangelegd bij de ingang van de Mariapeel en zijn er nieuwe picknicklocaties bij gekomen. Door deze maatregelen zijn de cultuurhistorische en archeologische waardes beter voelbaar en zichtbaar voor bezoekers van het gebied.
Werkgroep Cultureel Erfgoed Zwarte Plak (CEZP) heeft in dit gebied drie kunstwerken gerealiseerd: De Offertafel op Uitzichtpunt De Zuringspeel, De Kamiël van de Piël en het Monument voor Rowwen (Christiaan) Hèze.
Als afronding van het gehele project heeft de werkgroep vanuit Dorpsraad America al deze initiatieven nu samen laten komen in het Informatiepunt De Zwarte Plak.
Beeld: Sten Jetten