Flink omzetverlies voor kerken in Horst aan de Maas

Door de coronacrisis heeft de katholieke kerk het niet makkelijk. Zo moesten de gebouwen drie maanden sluiten en zijn er momenteel maar maximaal dertig personen welkom. Ook op financieel gebied hebben de parochies in Horst aan de Maas flinke klappen weten te verduren. Zo verminderde de collectegelden met 54 procent.

Deken Wilson Varela, van parochiefederatie Horst-Sevenum, kijkt met een verdrietige blik terug op het afgelopen coronajaar. "Het is voor ons heel dubbel", zegt hij. "De kerk is juist een plek om samen te komen, een plek voor ontmoetingen. Dat is heel apart als deken, want dit hebben we nog nooit meegemaakt. Nu moeten soms kerkgangers teleurstellen, het tegenovergestelde wat we willen."

Streamingsdiensten
Het is geen geheim dat de gemiddelde leeftijd van de kerkgangers best hoog is. "Onze parochianen behoren tot de risicogroep", zegt Varela. "Daarom bleven in de eerste coronagolf veel bezoekers thuis omdat ze het niet vertrouwden en dat begrijpen wij volkomen. Daarom zijn we destijds gestart, toen de kerk voor drie maanden moest sluiten, met streamingsdiensten om de heilige mis toch door te laten gaan." Dat heeft goede vruchten afgeworpen voor de deken. Ook bij parochiefederatie Maasdorpen zijn de streamingdiensten goed gelukt, zegt pastoor Ralph Schreiber. "We hebben geen klachten of iets dergelijks gehad", zegt hij tevreden. "En als het niet helemaal lukte met de stream, dan waren er altijd wel kinderen en kleinkinderen die het oplossen voor hun ouders of opa en oma."

Financiƫle klap
Op financieel gebied heeft de kerk een flinke klap gehad. "Als we de boekjaren van 2019 en 2020 met elkaar vergelijken hebben we ongeveer 54 procent minder collectegelden afgenomen", zegt deken Varela. "Dat zal ongeveer hetzelfde zijn als bij de kerken in de gemeente Peel en Maas waar ik ook werkzaam voor ben." Pastoor Schreiber van Maasdorpen heeft de cijfers nog niet concreet. "Wat deken Varela zegt kan goed kloppen, maar wij hebben de balans nog niet opgemaakt. Wat zeker niet te ontkennen is, is dat we verlies hebben gemaakt." Corona heeft dus een flinke aanslag op de kerkelijke financiƫn. Deken Varela vertelt dat de inkomsten flink zijn gedaald door het minder uitvoeren van uitvaarten. "In het begin van de coronacrisis gingen de overledenen vaak rechtstreeks naar de begraafplaats of het crematorium. Nu mag er gelukkig iets meer." De deken ziet ook oplossingen in de problemen rondom corona en de bezoekersaantallen binnen de kerk. "Er is nog geen brandhaard te herleiden naar de kerk", zegt hij. "De dertigpersonenregel vind ik daarom ook jammer. We kunnen denk ik veel meer bezoekers veilig ontvangen. Kijk bijvoorbeeld naar de winkels. Zij mogen nu ook open en hanteren het aantal bezoekers per vierkante meter. Dat kunnen we in de kerk ook. We hebben grote en hoge gebouwen en alles kan veilig. We zijn alleen wel afhankelijk van de overheid."

Met afschuw keken de twee heiligen naar de beelden in Urk. "We vinden het belangrijk dat alle vieringen veilig verlopen", zegt pastoor Schreiber. "Wat in Urk heeft plaatsgevonden doet niet goed aan het imago van de kerk." Deken Varela is het hiermee eens. "We accepteren uiteraard niet dat er geweld wordt gepleegd tegen de media. Iedereen moet van elkaar afblijven."

Toekomst kerkgebouwen
Zo'n coronacrisis biedt ook tijd om vooruit te kijken. De twee parochiefederaties in Horst aan de Maas zijn daarom bezig met een kerkenvisie. Hierin wordt duidelijk wat de toekomst wordt van de kerkgebouwen in de gemeente omdat er steeds minder mensen de heilige gebouwen bezoeken. "Het aantal kerkgangers treedt terug, dat is een feit", zegt deken Varela. "Het is voor ons belangrijk dat alle kerkgebouwen in Horst aan de Maas worden behouden. Ook de eredienst moet blijven doorgaan. We zijn nu aan het onderzoeken, in samenwerking met de gemeente en dorpsraden, om ook een andere invulling in de kerk te krijgen. Dus enerzijds een eredienst en anderzijds een andere functie. Hoe die functie eruit gaat zien is nog onbekend. Misschien kunnen we met deze tweede functie ook iets verdienen waarmee de kerk behouden blijft." Pastoor Schreiber ziet ook in dat er wat gedaan moet worden. "We zijn druk in overleg om te kijken naar de toekomst van onze kerkgebouwen."

Tekst: Niels van Rens
Beeld: Sten Jetten