Mogelijke btw-tegenvaller Gasthoês kan tonnen in begroting kosten

De gemeente Horst aan de Maas krijgt mogelijk niet het volledig opgevraagde btw-bedrag terug van de Belastingdienst voor de huurders in 't Gasthoês in Horst. In het slechtste geval kan dat een tegenvaller zijn van tonnen.

't Gasthoês is bijna gereed om haar deuren te openen. De huurders die in het pand komen zijn momenteel volop bezig met klussen in hun eigen onderkomen. Het pand heeft flink wat meer gekost dan beraamd en de balans zou nu toch bekend zijn. Toch stuit de gemeente Horst aan de Maas op een mogelijke tegenvaller. De gemeente probeert zoveel mogelijk btw terug te krijgen van de Belastingdienst als het gaat om de activiteiten die plaatsvinden in het gebouw. Zo krijgt de gemeente bijvoorbeeld btw terug over commerciële zaken zoals horeca. Maar voor een aantal zaken is dat nog onduidelijk, meldde burgemeester Ryan Palmen tijdens de raadsvergadering van dinsdag 6 april. "We zijn momenteel in afwachting van de Belastingdienst", zei de burgemeester. "Er is een mogelijkheid dat we minder btw terugkrijgen dan we beraamd hebben en dat zou een flinke tegenvaller kunnen zijn. We hebben nu een worstcasescenario en eentje die tussen goed en minder goed zit. We hopen de laatste te behalen en dat zou betekenen dat we gewoon goed uitkomen. Als het worstcasescenario werkelijkheid wordt, krijgen we tonnen aan euro's minder dan we gepland hebben."

Verhuur plus
Palmen legde uit dat de twijfelgevallen momenteel liggen bij de Muzikantine en de Grote Zaal. "We hebben de afgelopen weken gesprekken gehad met alle verhuurders in het pand en hebben in kaart gebracht wat voor activiteiten ze de komende tijd willen ontplooien", zei Palmen. "Daaruit maken we duidelijk of dit commercieel genoeg is en we btw terug kunnen vragen of we nog moeten kijken of we de activiteiten zo moeten ombuigen dat we toch btw kunnen ontvangen." Sonja van Giersbergen (SP) vroeg of 't Gasthoês dan beter af is met enkel commerciële verhuurders. "Nee", zei Palmen. "De doelstelling van het gebouw is het belangrijkste. Om deze activiteiten commercieel te maken is ook geen illegale kwestie, dat noemt men verhuur plus. Dan maak je zaken als de garderobe, ontvangst in de foyer, schoonmaak en licht en techniek commercieel." Jeroen Brouns (Essentie) wilde graag een overzicht van de mogelijke scenario's. "Die krijgt u van ons als de gesprekken met de Belastingdienst zijn afgerond", meldde burgemeester Palmen. "We zijn bijna klaar en streven af op een goede afloop. Als alles is afgerond, stuur ik u graag de resultaten."

Tekst: Niels van Rens