School heeft geleerd van pandemie

Onderwijs speelt voor alle jongeren en kinderen een grote rol. Op school worden scholieren klaargestoomd voor de grotemensenwereld, dus moeten lessen hoe dan ook door kunnen gaan. Voor een middelbare school als het Dendron College zorgde het coronavirus daarom voor een ontzettend hectisch jaar.

“Het heeft heel veel van alle medewerkers, leerlingen en gezinnen gevraagd,” vertelt rector Zwanetta Por. “Ik ben er trots op hoe we toch weer steeds nieuwe manieren hebben weten te vinden om het onderwijs door te laten gaan. Natuurlijk ging dat met vallen en opstaan. We hebben enorm veel geleerd allemaal.”
 
Aanpassingen
“Op dit moment gaan alle leerlingen om de andere dag naar school, en dat betekent dat de docenten steeds tegelijk les geven aan de leerlingen die in de klas zitten én aan de leerlingen die thuis zijn. Dat eist veel van de docenten en het doet een groot beroep op hun creativiteit en draagkracht. Wel hebben we nu meer materiaal, zoals headsets en camera’s, zodat de technische ondersteuning in orde is, maar dan is het evengoed nog ingewikkeld om twee groepen tegelijk te bedienen.” Wel is de rector blij dat de leerlingen in ieder geval zoveel mogelijk naar school kunnen komen. “Dat is voor hen toch het allerbeste.”
Door de steeds veranderende maatregelen moeten scholen snel blijven schakelen.  Por: “Dat heeft veel van ons gevraagd als organisatie, maar het is ons goed afgegaan. Steeds waren we heel snel met aanpassingen, zoals de eerste online lessen in het voorjaar, de programmering van extra lessen voor eindexamenkandidaten, de heropening van de school met halve klassen, enzovoorts.”

Saamhorigheid
Hoe erg de pandemie ook is, het is iets waar zelfs een school nog van heeft kunnen leren. “We hebben veel geleerd in het gebruik van digitale middelen. Die zullen we ook na de pandemie blijven gebruiken. Zo zal het bijvoorbeeld gemakkelijker zijn om voor chronisch zieke leerlingen te regelen dat ze lessen kunnen volgen. Voor het onderwijs zal het gebruik van de laptop voor leerlingen steeds gewoner worden.” Daarnaast heeft de school geleerd om sneller te schakelen en samen problemen op te lossen, en brengt het saamhorigheid. “Dus in die zin heeft de pandemie ons ook veel gebracht.”