Voorstelling geeft inkijk in hoogbegaafdheid

Marion Steeghs uit America ontwikkelde samen met de uit Amersfoort afkomstige Maaike Ament de muzikale theatervoorstelling Kameleon op Zevenmijlslaarzen. Met deze voorstelling geven de twee het publiek vanuit verschillend perspectief een inkijk in de wereld van hoogbegaafdheid.

Om maar meteen een misverstand uit de wereld te helpen: een hoogbegaafd kind is niet per se het slimste kind van de klas. “Als je hoogbegaafd bent, kun je snel verbanden leggen en beleef je alles intenser", legt Marion uit. “Vaak zijn hoogbegaafde kinderen ook hoogsensitief.” Omdat hoogbegaafdheid niet altijd wordt herkend of goed wordt begeleid, kunnen ze vastlopen in het reguliere systeem en zelfs thuis komen te zitten. “Het is fijn voor hoogbegaafde kinderen om gelijkgestemden te ontmoeten, wat niet altijd vanzelfsprekend is. Overigens is het geen onwil van leerkrachten, maar vaak is de kennis er niet of zijn er niet de juiste middelen voorhanden.”

Interactief
Als moeder van twee hoogbegaafde kinderen is Marion zelf ervaringsdeskundige. Ze heeft zelf jarenlang voor de klas gestaan en was begeleider van hoogbegaafde kinderen. Daarnaast is ze ook zangeres en schrijft ze zelf liedjes. Het idee om wat met die liedjes te doen, speelde al langer door haar hoofd. Op de Facebookgroep Pharos, voor ouders met hoogbegaafde kinderen, plaatste ze een oproepje. “Ik was op zoek naar iemand die samen met mij een voorstelling wilde maken. Maaike reageerde daarop en nadat we een keer hadden afgesproken, bleken we een klik te hebben. We vullen elkaar goed aan. Maaike is theatermaakster en maakt voornamelijk interactieve theater, waarbij ze ter plekke het gesprek aangaat met het publiek. Samen hebben we de voorstelling gemaakt. Zij heeft het script geschreven en ik de liedjes.” Doel van hun voorstelling, met als titel Kameleon op Zevenmijlslaarzen, is om het gesprek aan te gaan over hoogbegaafdheid. Marion: “Als een kind niet in het systeem past, valt het tussen wal en schip. Ik kan de omgeving niet veranderen, maar wel een steentje bijdragen aan begrip en erkenning. Zodat het echt wordt gezien.”

Humor
De voorstelling gaat over twee hoogbegaafde kinderen en twee ouders, waarvan er één ook leerkracht is. “Het verhaal wordt vanuit verschillende perspectieven verteld. De voorstelling telt vier liedjes, met thema's als de onvoorwaardelijke liefde die een ouder heeft voor zijn kind, de regie in eigen handen willen hebben als kind, maar ook de leerhonger die een kind heeft. Het zijn universele liedjes die voor iedereen herkenbaar zijn. Er zit ook humor in de voorstelling, doordat we bepaalde thema's uitvergroten.” De titel Kameleon in Zevenmijlslaarzen verwijst naar het aan de ene kant aanpassen aan het systeem en aan de andere kant het willen nemen van grote stappen en iets anders nodig hebben van het onderwijs.

Live
Maandag 8 maart mochten Marion en Maaike voor het eerst hun liedjes ten gehore brengen tijdens de Conferentie Begaafdheid, in het kader van de Week van de Hoogbegaafdheid. “Dat was spannend, maar we hebben hele leuke reacties gekregen.” De voorstelling is met name bedoeld voor onderwijs, zorg en ouders. “Maar misschien kunnen we ook een keer een versie speciaal voor kinderen maken. Ik hoop sowieso dat we hem binnenkort een keer live kunnen spelen.”

Tekst: Marieke Vullings