Kronenberg verwijt wethouder van nalatigheid en valse beloftes

Volgens Burgerinitiatief Leefbaarheid Kronenberg en Evertsoord trekt wethouder Eric Beurskens van de gemeente Horst aan de Maas zijn eigen plan omtrent de boskapdiscussie in Kronenberg. Hij zou zijn afspraken niet nakomen en achter de rug om van de burgerbeweging beslissingen nemen.

De gemeente Horst aan de Maas kapte in 2020 6,6 hectare aan natuurgebied in de Kronenbergse Bossen ten gunste van de vijfsterren paarden/eventingroute van Grandorse. De Kronenbergse inwoners stonden perplex toen ze hoorden dat een groot gedeelte van het bos was gekapt, ze wisten niets af van de plannen. De gemeente gaf toe dat er fouten waren gemaakt in de communicatie naar de inwoners toe nadat een deel van het bos gekapt was. Daarom zegde wethouder Eric Beurskens toe dat Kronenberg een compensatie van 25 hectare aan natuurgebied terugkreeg. Burgerinitiatief Leefbaarheid Kronenberg en Evertsoord (BLKE) trok aan de bel en er volgden gesprekken, openlijke excuses, beloftes voor een betere samenwerking en zouden inwoners worden betrokken bij de plannen en uitvoering in de toekomst.

Valse beloftes
De burgerbeweging is het zat. "Onze gemeente ‘vergat’ te communiceren dat 6,6 (!) hectare goudgroene natuur werd weggehaald en hoopte dat we als inwoners van Kronenberg en Evertsoord dit wel zouden slikken. Daarnaast blijkt dat de verplichte compensatie van het gekapte bos niet in directe verbinding met de nu nog bestaande Kronenbergse bossen wordt aangelegd, zoals Beurskens eerder beloofde, maar in de achtertuin van Grandorse, Equestrian Centre de Peelbergen (ECdP) en de Zuringspeel. Met andere woorden de veroorzaker van de schade wordt beloond met prachtig nieuw aangelegde natuur, terwijl de inwoners van Kronenberg en Evertsoord het nakijken hebben. Zelfs de belofte om een perceel dat direct aan de bossen ligt in november 2020 aan te planten wordt niet nagekomen. De stikstofcrisis zou daarvan de oorzaak zijn, maar ook daarbij zetten we inmiddels onze vraagtekens." Volgens de inwonersgroep komt de wethouder zijn afspraken niet na. "Hij luistert niet en gaat voor zijn eigen plan. Wat drijft deze wethouder? Maar nog belangrijker: wie stopt deze wethouder?"

Vertrouwen geschaad
Naast de bomenkap kan ook attractiepark Toverland volgens Burgerinitiatief Leefbaarheid Kronenberg en Evertsoord vrijuit haar gang gaan. De gemeente Horst aan de Maas en Toverland hebben een pilot ingediend bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voor een nieuwe procedure voor een bestemmingsplan van 66 hectare om zo meer speelruimte te bieden aan Toverland. "Dit lezen we terwijl we als BLKE samen met Toverland en gemeente in een bemiddelingstraject zitten. Een traject, waarin met geen woord is gesproken over deze pilot, terwijl een open en eerlijk gesprek met wederzijds respect voor elkaars belangen het uitgangspunt was. Opnieuw wordt ons vertrouwen ernstig geschaad."

Economisch belang voorop
Wethouder Eric Beurskens scoort geen punten bij de burgerbeweging nadat hij meerdere beloftes heeft geschaad. "Bedrijven in dit gebied hoeven zich blijkbaar niets aan te trekken van omwonenden en hun belangen. Dat lijkt ook te gelden voor onze gemeente, het economisch belang staat steeds voorop. "Kosten noch moeite worden gespaard om Toverland en Grandorse/ECdP te faciliteren: voor de inwoners van Kronenberg en Evertsoord rest de overlast. In ieder geval trekt wethouder Beurskens zich niets aan van fouten uit het verleden en van uitspraken en beloften die hij zelf doet, noch van de leefbaarheid in Kronenberg en Evertsoord en het welzijn van de burgers."

Wethouder Beurskens laat in een reactie aan de HALLO weten dat hij inhoudelijk niet in wil gaan op de beschuldigingen van het burgerinitiatief. Hij wil eerst in gesprek gaan met BLKE.

Tekst: Niels van Rens