Stapje dichterbij dartsdroom Sam

Sam Coenders (18) uit Broekhuizenvorst deed van donderdag 11 tot en met zaterdag 13 februari mee aan de Q-School darts in het Duitse Niederhausen. Het resultaat was niet waar hij op hoopte, maar hij is blij dat hij deze ervaring heeft meegenomen in het verloop van zijn dartscarrière.

Sam Coenders reisde af naar Niederhausen en kwam meteen in een achtbaan terecht van coronatesten. "Alleen met een negatieve corona-uitslag mocht ik meedoen aan het toernooi. Toen ik daar in de dartruimte aankwam, moest ik ook meteen een test ondergaan. Na de test was het regelrecht naar mijn hotelkamer waar ik een uur moest wachten totdat ook deze test negatief was. Daarna was ik vrij om te bewegen." Een flinke procedure, maar ook niet gek, want aan het toernooi doen elke dag zeker 128 spelers mee.

Toerkaarten
De Q-School is geen normaal darttoernooi zoals de meesten kennen van tv. Dit is een vloertoernooi waarbij er weinig tot geen publiek aanwezig is, nu al helemaal niet door corona. Binnen het darten is er een wereldranglijst waarbij de top-64 automatisch geplaatst is voor de grote darttoernooien. Spelers buiten de top-64 moeten via de Q-School een toerkaart proberen te scoren. Inschrijfgeld is ongeveer 500 euro, dus je moet wel een beetje pijltjes kunnen gooien om deze stap te maken. In de Q-School wordt elke dag gespeeld tot er een finale is. De dagwinnaar krijgt automatisch een ticket voor het finaletoernooi dat later die week wordt gespeeld. Tijdens het finaletoernooi krijgen alle dagwinnaars een toerkaart en de rest wordt bepaald via een puntensysteem. Hoe meer wedstrijden je wint en hoe verder je in het toernooi komt, des te groter de kans op een tourkaart.

Ervaring
Sam speelde op de eerste dag tegen medelander Arjan Konterman waar hij met 0-6 kansloos was. De dag erna had hij een betere dag, hij won van de Turk Feith Kaya met 6-5 en plaatste zich voor de laatste 64 waar hij verloor van de Griek Veniamin Symeonidis met 4-6. Zijn Q-School avontuur eindigde de laatste dag. Hij won van Brian Rohmann-Andersen met 6-3, maar verloor later van Stefan Bellmont met 1-6. "Ik had gehoopt op een beter resultaat", vertelt Sam. "Ach, het was mooi om mee te maken en goed voor mijn ervaring. Ik had stiekem wel last van een soort spanning. Ik was niet zenuwachtig, maar het was een onbekende spanning."

Raymond van Barneveld
Geen toerkaart voor Sam Coenders dus, maar hij geeft niet op. "Binnenkort doe ik mee aan het Development Tour van de PDC en vorig jaar wist ik nog het WK darts te bereiken voor de jeugd. Per week speel ik zo'n twee á drie toernooien in de omgeving en elke dag oefen ik ongeveer 1,5 uur. Ik ga er honderd procent voor." Want Sams grote droom is op de grote podia te staan en te spelen tegen dartsterren als Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld. Sam had nog kans om tegen de laatstgenoemde speler te spelen tijdens de Q-School. Van Barneveld is een aantal jaar geleden gestopt als professionele darter, maar probeert nu weer via de Q-School terug te keren in de dartswereld. "Het was wel vet geweest als ik tegen hem mocht spelen, helaas ben ik niet tegen hem uitgeloot." Van Barneveld wist tijdens de Q-School een toerkaart te halen.

Bekende dartspelers uit Horst aan de Maas zijn er nog niet echt, vertelt Sam. "Je hebt wel veel darters die spelen in de lokale competitie, maar geen die grote toernooien gooien." De Broekhuizenvorstenaar is bescheiden, maar het feit is wel dat hij één van de betere darters is van deze regio. "En ik ben nog maar 18 jaar, dat is nog jong. Ik ga er honderd procent voor en wie weet zie je mij ooit op tv voorbij komen op het WK darts."

Tekst: Niels van Rens