15 vragen aan Jelmer van de Wal

Iedere week beantwoordt een jongere uit Horst aan de Maas de 15 vragen. Deze week is dat Jelmer van de Wal (18) uit Meerlo.

Wat voor reis zou je ooit willen maken?
Ik zou nog wel een wandel- of fietsvakantie willen. Dat je niet zomaar ergens heen gaat op vakantie, maar dat je ook echt reist. Ik denk dat je op die manier ook het meeste kan zien van het desbetreffende land.

Wat zou je graag nog willen leren in het leven?
Ik zou nog graag willen leren zingen. Ik vind muziek zelf geweldig en ik bespeel ook meerdere instrumenten, maar zingen zit er helaas niet (nog) niet in. Het lijkt me vooral vet om muziek te kunnen maken zonder instrumenten of andere hulpmiddelen, maar alleen met je stem.

Wat was je eerste gedachte toen je vanochtend opstond?
Dat ik veel te doen had vandaag. Ik schrijf dit op een maandagochtend en ik heb afgelopen weekend niks aan school gedaan, dus ik mag er vanaf vandaag weer flink tegenaan.

Wat zou je nog willen doen in je leven?
Parachutespringen. Ik hou wel van af en toe wat extremere dingen en de ervaring van parachutespringen lijkt me heel apart en opwindend.

Wat was het beste advies dat je ooit hebt gekregen en van wie?
Ik las ooit een boek waarin een personage zei: 'Ik ben een groot voorstander van je niet druk maken over dingen waar je geen invloed over hebt. Je kan er toch niks aan doen. En dingen waar ik wel invloed heb maak ik me ook niet druk over, want ik heb vertrouwen in mezelf.' Dit is iets wat me wel aansprak en wat ik altijd heb onthouden.

Geloof je in buitenaardse wezens?
Ja, maar puur uit statistisch oogpunt. Volgens wetenschappers zijn er in de Melkweg alleen al minstens tien miljard bewoonbare planeten. De kans dat er op één van die planeten ook echt leven is, is dus zeer waarschijnlijk.

Welk verhaal vertelt je familie altijd over jou?
Een verhaal waar ik niet vanaf kom is die keer dat ik 'face-first' in een vijver viel omdat de vlonder afbrak waar ik op stond. Ik kon er dus helemaal niks aan doen, in tegenstelling tot wat mijn familie zegt.

Hoe heb je je beste vriend ontmoet?
Wij zaten bij elkaar op de crèche en daarna op de kinderopvang en samen in de klas. Wij kennen elkaar dus eigenlijk al heel ons leven.

Heb je een bijbaantje?
Ja, ik werk nu al ruim drie jaar bij een supermarkt in Wanssum.

Wat is je favoriete sociale medium?
Reddit. Dat is een site die vergeleken kan worden met Facebook. Je kunt er video’s, foto’s of gewoon verhalen of discussies erop zetten. Ik vind het vooral leuk omdat het een heel breed medium is. Het is verdeeld in verschillende pagina’s die subreddits heten en allemaal een eigen doel of onderwerp hebben. Op die manier heb je dus een medium waar je nieuws kan vinden, discussies over films en de allernieuwste memes, op één medium.

Hond of kat?
Kat. Ik vind honden eigenlijk leuker, maar die kosten zoveel moeite. Wij hebben thuis altijd katten gehad en dat is gewoon ideaal. Die geef je één keer per dag wat eten of drinken, je aait ze zo af en toe eens en ze houden je huis en tuin ongediertevrij.

Wat was het laatste boek dat je erg leuk vond?
De Lord of The Rings-serie. Dat zijn echt mijn favoriete boeken. Die kan ik twintig keer lezen en dan zijn ze nog steeds goed.

Welk kinderprogramma vind je stiekem nog steeds leuk?
'Avatar, de Legende van Aang' is eigenlijk een serie voor kinderen, maar hij is gewoon echt heel goed. Die kan ik zo nog een keer kijken.

Wat is het laatste cijfer dat je op school hebt gekregen?
Het lijkt me maar beter om dat niet te vertellen, omdat het risico bestaat dat mijn ouders dit ook lezen.

Wat is je droombaan?
Als ik ooit iets in de muziekindustrie zou kunnen doen, dan zou ik dat geweldig vinden.

Tekst: Teun van Zon