‘We willen mensen geen onnodig risico laten lopen’

In Horst aan de Maas werd een week lang het afval niet opgehaald vanwege de weersomstandigheden. Sneeuw en ijzel en een daaraan gekoppelde code rood maakten dat de gemeente besloot de afvalinzameling niet door te laten gaan. “We willen niet dat inwoners en medewerkers onnodig risico lopen", zegt wethouder Roy Bouten.

In eerste instantie zou maandag 15 februari de inzameling weer opgestart worden. Maar het KNMI gaf de dag ervoor weer een waarschuwing, waardoor de gemeente besloot ook maandag geen route te rijden. Dat besluit leverde uiteenlopende reacties op Facebook op. Sommige inwoners reageerden begripvol, andere waren daarentegen helemaal niet te spreken over het feit dat de inzameling nogmaals werd uitgesteld. Begrijpelijk, zegt wethouder Roy Bouten. “Maar voor ons is het heel simpel. Als het KNMI aangeeft dat het te gevaarlijk is om naar buiten te gaan, willen we niet dat inwoners en medewerkers onnodig risico lopen. We willen beter drie keer voor niets te voorzichtig zijn, dan één keer niet, waardoor er iets gebeurt en mensen hun werk niet meer kunnen doen. Daar zijn we heel helder in.”

Verantwoordelijkheid
Waar veel inwoners ook kritiek op hadden, was de in hun ogen gebrekkige communicatie van de gemeenste. Bouten: “Ik snap de kritiek. We hebben geprobeerd zoveel mogelijk mensen te bereiken via Facebook en de afval-app. We verwachten ook dat mensen op leeftijd door andere gewaarschuwd worden. We moeten met elkaar daarin de verantwoordelijkheid nemen en we zijn blij dat dit is opgepakt. Tegelijkertijd is het zo dat we nooit iedereen kunnen bereiken.” Hij geeft aan dat de inwoners tijdens de volgende ophaalronde extra afval in doorzichtige zakken mogen aanbieden. Enkelen opperden op Facebook om één centraal punt op te zetten waar mensen eenmalig hun afval konden heen konden brengen. Bouten: “Dat hebben we zeker in overweging genomen. Maar dan stuur je mensen als het glad is ergens heen waar ze dan ook nog eens samenkomen en dat kan niet.” Volgens Bouten heeft hij ook reacties gezien van inwoners die nu erachter komen dat één keer per week het keukenafval ophalen ook genoeg is. “Dit soort reacties gaan we meenemen in de evaluatie van het afvalbeleid.”

Tekst: Marieke Vullings