Linda en Nick bouwen Efteling na in salontafel

Je houdt enorm veel van het bouwen met LEGO en je gaat jaarlijks naar attractiepark de Efteling. Dan moet er wel midden in de woonkamer De Efteling nagebouwd worden. Linda en Nick Mattheij-Verbeek uit Swolgen begonnen aan de uitdaging en kijken iedere ochtend bij het ontbijt uit op De Efteling.

Trots, dat zijn ze honderd procent zeker. De glimlach verdwijnt geen seconde van de gezichten van het stel als ze over hun kunstwerk praten. "We zijn vorig jaar februari begonnen en nu is 'ie klaar", zegt Nick. "Maar het was niet zomaar even wat LEGO-kunstwerken in elkaar zetten, er komt veel meer bij kijken." Het bekende merk LEGO brengt maandelijks nieuwe sets uit. Er is Harry Potter-LEGO, Star Wars, Technic en het bekende City waarbij dorpen en steden kunnen worden gebouwd. Maar LEGO Efteling bestaat (nog) niet en daarom moesten Linda en Nick zelf aan de bak om met steentjes van andere pakketten het pretpark te bouwen.

Bier & LEGO
Ze namen de plattegrond van het park als voorbeeld. "Het is echt niet makkelijk om uit het niets zo'n groot park te bouwen", vertelt Linda. "Je moet echt zoeken naar de juiste steentjes. Soms gaan we dan ook het internet op, op zoek naar de juiste 'puzzelstukjes'. Er bestaat een soort Marktplaats waar LEGO-fans met elkaar handelen in blokjes. Daar hebben we veel aan gehad. Dan kwam er wekelijk een envelop binnen met blokjes." Ook de twee kinderen van Linda en Nick hebben meegeholpen. "Het zijn ook inmiddels twee Efteling en LEGO-fans. Ze hebben bijvoorbeeld meegeholpen met de boompjes in het park." Maar het gezin heeft het niet alleen gedaan. De twee beste vrienden van het stel hielpen ook mee. "We komen elke woensdagavond bij elkaar en gaan dan onder het genot van een speciaalbiertje met elkaar bouwen", zegt Nick. "We noemen ons dan ook Bier & LEGO. Helaas maakt de avondklok en de éénpersoonsbezoekersregeling het lastig om af te spreken."

Gestress
Na een jaar puzzelen is De Efteling af en hebben Linda en Nick het geplaatst in de salontafel in hun woonkamer. "Niemand mag tegen de tafel aanstoten, want de bezoekers in De Efteling, ook gemaakt van LEGO, staan los", zegt Nick. "Dan is het wel even vloeken als er een aantal omvalt. Gelukkig staat de salontafel op wieltjes en kan zo de klap een beetje opgevangen worden. Bij zo'n werk als dit kom je pas achter hoe dik je vingers zijn", zegt hij lachend. "Bij gedetailleerde onderdelen is het soms wel stressen." Linda bekent dat ze wel een beetje gefoeteld hebben. "De achtbaanvorm is van ijzerdraad gemaakt. De herkenbare vormen van de achtbanen in De Efteling waren anders onmogelijk om na te bouwen."

Reactie Efteling
Het gezin staat ook versteld van alle reacties die ze hebben ontvangen van het kunstwerk. "Honderden reacties", zegt Linda. "Dit hadden we totaal niet verwacht." Zelfs het attractiepark zelf heeft gereageerd. "We hebben foto's opgestuurd naar Efteling Kids, een radio- en videokanaal van het attractiepark. Onze kinderen kijken er elke dag naar en kennen alle Eftelingliedjes. De Efteling nam contact met ons op en vond het fantastisch. Daarom mogen onze twee dochters live bellen met de Efteling Kids en vertellen wat ze allemaal hebben gedaan. Geweldig toch."

Eigen pretpark
Echte LEGO-fans zijn de twee zeker. Het naambordje aan de deur en het huisnummer is van LEGO gemaakt. Binnen staan de bloemen zelfs in een van LEGO gemaakte vaas. Het Eftelingpark is niet het laatste project van Linda en Nick. "Momenteel zijn we ook nog bezig met ons eigen pretpark", vertelt Nick. "We bouwen dit park op uit onze fantasie en het moet uiteindelijk 1.40 bij 2.30 meter groot worden. Verder hebben we nog allerlei andere projectjes staan. We zijn nooit uitgebouwd."

Tekst en beeld: Niels van Rens