'We zijn de Willie Wortels van Limburg'

De gemeente Horst aan de Maas heeft een document opgesteld waarin ze zich afvraagt wie de mensen zijn die uit Horst aan de Maas komen. Waar komen we vandaan en waar willen we naartoe? Wie zijn we? Burgemeester Ryan Palmen is blij met de resultaten.

De toekomst van Horst aan de Maas wordt bepaald door de inwoners. Daarom heeft de gemeente hen gevraagd om mee te denken. Veel inwoners hebben laten weten wat zij belangrijk vinden voor de toekomst van Horst aan de Maas, om er te wonen, werken en leven. Al deze informatie is verwerkt in een document dat Horst aan de Maas en haar toekomst beschrijft. De grote vraag luidt: wie zijn we dan? Volgens het onderzoek zijn de mensen uit Horst aan de Maas een tikje verlegen, bescheiden en nuchter. Harde werkers, die weten wat ze hebben bereikt, maar soms nog te weinig stilstaan bij hoe bijzonder dat eigenlijk is. Burgemeester Ryan Palmen beaamt de uitkomst. "Wij zijn geen Maastricht en ook geen groot openluchtmuseum. We zijn een gemeente met harde werkers die er zelf voor hebben gezorgd wat we nu hebben. Daar mogen we best trots op zijn."

Willie Wortels
Palmen doelt onder andere op de agrarische sector. "Op innovatief gebied hebben we veel dingen zelf gedaan. Daar hebben we geen fabrieken of grote bedrijven voor nodig. Wij als 'kleine' boer hebben vroeger alles zelf moeten ontwikkelen en hebben geen grote instanties nodig. Zie het als dat we de Willie Wortels van Limburg zijn." Deze doelstelling, om zelf aan de slag te gaan, heerst volgens Palmen al tientallen jaren in deze gemeente. "Ik denk dat het woord 'aanpakken' wel goed bij ons past", vervolgt hij. "We zijn echte aanpakkers."

Verbeterpuntjes
Het resultaat van alle input in dit onderzoek wordt nu teruggekoppeld aan de inwoners van Horst aan de Maas. Zien zij zichzelf en de zestien dorpen erin terug? Welke voorbeelden zien ze om zich heen van goed wonen, werken en leven in Horst aan de Maas? "Iedereen is welkom om zijn of haar goede, inspirerende voorbeelden in te sturen en zo te laten zien waar Horst aan de Maas om draait en hoe de ultieme toekomst van Horst aan de Maas eruit ziet", zegt Palmen. "We vragen simpelweg aan onze inwoners of ze zich kunnen vinden in deze uitkomst. Daarnaast vragen we hen ook om verbeterpunten. Zijn er plekken in Horst aan de Maas die verbeterd kunnen worden? Heb je misschien een plekje waar je juist niet trots op bent en waar we als gemeente eigenlijk nooit naar gekeken hebben? Alles input is welkom."

Ryan Palmen is inmiddels bijna twee jaar burgemeester van Horst aan de Maas. Voelt hij zich al een echte inwoner van Horst aan de Maas? "Ja hoor, ik voel mij hier helemaal thuis", zegt Palmen lachend. "Of ik een echte inwoner van deze gemeente ben, weet ik niet. Maar thuis, dat voel ik mij zeker."

Tekst: Niels van Rens