Horst aan de Maas wacht nog met boeken van zomervakantie

Bijna de helft van de inwoners van Horst aan de Maas is van plan om dit jaar op zomervakantie te gaan. Mits de coronamaatregelen het toestaan, uiteraard. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau TipHorstaandeMaas.

In een ‘normaal’ jaar zouden we nu al massaal reisbrochures doornemen en op internet zoeken naar voordelige vakantiereizen. Of we deze zomer überhaupt op reis kunnen gaan, is nog even koffiedik kijken. We staan in elk geval in de startblokken of het nu een vakantie in Nederland wordt of in het buitenland. “Wij gingen normaal gesproken altijd met het vliegtuig, maar vanwege corona gaan we nu met de auto naar het buitenland voor een fietsvakantie in Zwitserland", laat een inwoner weten.
29 procent van de ondervraagden zegt juist bewust niet met vakantie te gaan deze zomer. Vanwege hun gezondheid willen ze bijvoorbeeld liever geen risico lopen. Ook wachten mensen liever het vaccineren af. “De ontwikkelingen rond corona zijn nog veel te onzeker", merkt iemand op. “Het vaccineren verloopt veel trager dan gepland en een derde pandemie staat er aan te komen. Ik verwacht niet veel van deze zomer, dus rond 1 september weten we misschien meer. Ik heb zelfs mijn reisverzekering opgezegd. Wat heeft het voor nut, als we toch niet weg mogen.” Meer dan de helft zegt dan ook te willen wachten met op vakantie gaan totdat ze gevaccineerd is. “Dat zou iedereen moeten doen, dan is het kans op verspreiding veel kleiner", zegt deze persoon. Een ander vult aan: “Ik ga ervan uit dat de epidemie in de zomer verminderd omdat er normaal gesproken minder besmettingen zijn. Dit zag je vorig jaar ook. Bovendien gaan dan waarschijnlijk de vaccinaties langzaam hun werk doen.”

Van degenen die aangeven zeker op vakantie te willen gaan, heeft nog maar 24 procent ook daadwerkelijk al een reis geboekt. Driekwart wacht liever tot het laatste moment, voordat ze een reis boekt.