‘Gasthoês heeft nu de wauwfactor’

De eerste drie bestuursleden van stichting Cultureel Centrum 't Gasthoês zijn bekend: Marc Duffhues, Mart Willems en Hans Vloet. Hun rol: de gebruikers ondersteunen, verbindingen leggen en ervoor zorgen dat 't Gasthoês echt de huiskamer van Horst aan de Maas wordt.

Wie straks welke functie gaat vervullen, dat moet nog besloten worden, maar hun voordracht is in elk geval wel al goedgekeurd door het College van B&W van de gemeente Horst aan de Maas. De drie mannen hebben er zin in om cultureel Horst aan de Maas vanaf 1 mei, als 't Gasthoês officieel in gebruik wordt genomen, verder uit te dragen. “Zodat het gebouw straks gaat leven zoals we het willen", zegt Hans Vloet. Samen met Marc Duffhues is hij kind aan huis bij het cultureel centrum. “Van jongs af aan kom ik al in 't Gasthoês, eerst als leerling van de muziekschool en later als lid van de Koninklijke Harmonie van Horst", zegt hij. “Daarnaast ben ik vanuit mijn werk ook betrokken bij de bouw. Ik hoefde dan ook niet lang na te denken toen Janneke (Rijksen, interim-directeur, red.) me benaderde met de vraag of ik lid wilde worden van het bestuur.” Dat gold ook voor Marc Duffhues. In zijn functie als president van de Koninklijke Harmonie is Duffhues al vanaf het begin van het project betrokken bij de kopgroep. Deze bestaat uit een aantal vaste gebruikers van 't Gasthoês en heeft meegedacht met de invulling van het nieuwe culturele centrum. “Ons doel is het cultureel programma naar een hoger level te tillen, ook voor de omliggende dorpen, zodat 't Gasthoês echt de huiskamer van Horst aan de Maas wordt.” Mart Willems, in het verleden onder meer betrokken bij OJC Phoenix en de actiegroep Behoud Gebouw Mooren, meldde zichzelf aan. “Ik hou van pionieren. Je krijgt maar één kans om iets goed neer te zetten en je plek te bewijzen.” Het bestuur bestaat nu nog uit drie personen, maar mag er volgens de statuten vijf tellen. “We zijn nu nog met drie mannen, dus als een vrouw ons wil komen versterken, dan kan zij zich aanmelden", zegt Mart.

Wensen en behoeften
Als er één project is dat de gemoederen de afgelopen jaren heeft beziggehouden, dan is het wel de verbouwing van 't Gasthoês. Elke inwoner van Horst aan de Maas had er wel een mening over. “Ik kreeg regelmatig de vraag: ‘En, hoe is het met 't Gasthoês?',” beaamt Hans. “Het was een project met ups en downs. Maar ik denk dat als mensen straks door de ingang naar binnen komen, ze het niet herkennen.” Marc: “We vinden het open karakter van 't Gasthoês belangrijk. Voorheen waren overal trappetjes en elke vereniging had bij wijze van spreken zijn eigen ingang. We willen de gebruikers met elkaar gaan verbinden. Er zijn enkele huurders die straks een vaste ruimte hebben, maar het merendeel van de ruimtes is multifunctioneel en kan door meerdere verenigingen op wisselende dagdelen worden gehuurd.” De gebruikers van het centrum huren straks hun ruimte van 't Gasthoês BV die verantwoordelijk is voor de organisatie van 't Gasthoês. Hans: “Als stichtingsbestuur gaan we ons straks niet bezighouden met de verhuur van de zalen of het vaststellen van de huurprijzen. Onze rol is ondersteunend. We luisteren naar de wensen en behoeften van de huisgenoten, maken verbindingen tussen de gebruikers.”

Toekomst
Op 1 maart wordt het gebouw opgeleverd en op 1 mei volgt de opening. Hoe en in welke vorm, dat is nog even afwachten. De drie zien de toekomst van het vernieuwde Gasthoês vol vertrouwen tegemoet. Mart: “Ik hoop dat 't Gasthoês een plek wordt waar iedereen terecht kan en gebruik van kan maken.” Marc Duffhues vult aan:“ Wat mij betreft is het precies zo geworden zoals we voor ogen hadden. Het heeft echt de wauwfactor gekregen.”

Tekst en beeld: Marieke Vullings