Carnavalsherinneringen - De Geiten Tienray

De scepter die verdween, de optocht die niet door kon gaan vanwege een sneeuwstorm, maar ook die ene onvergetelijke prins. Carnaval is bij uitstek een periode van anekdotes en sterke weet-je-nog-verhalen. We schoven aan de bij de stamtafel van de carnavalsverenigingen en tekenden hun verhalen op. In deze aflevering Michel van Rijswick, oud-vorst, van carnavalsvereniging De Geiten uit Tienray.

Als je als Michel van Rijswick al zoveel functies binnen het carnavalsleven hebt vervuld, heb je ook heel wat hoogtepunten meegemaakt. Michel is bij De Geiten lid geweest van de raad van 11, was vorst en is ook prins carnaval geweest in Tienray. Volgens Michel is van al deze carnavalsjaren toch echt één hoogtepunt: "Voor mij en mijn vrouw was bij uitstek het hoogtepunt het carnaval van 1999 toen ik als prins Michel den Urste carnaval in Tienray voor mocht gaan. Aansluitend werd ik lid van de raad van elf en in 2004 werd ik vorst van CV de Geiten. Deze zeer dankbare taak heb ik acht jaar lang gehad. Ik heb acht stuk voor stuk geweldige prinsen mogen begeleiden, samen met de raad van elf."

Watersnoodramp
Voor Michel is het lastig om een echt dieptepunt te te noemen in al die jaren carnavalsplezier. "Die zijn er eigenlijk niet", zegt hij. "Maar als ik er dan toch een moet noemen dan is dat het de carnaval van 1991. Niet vanwege de prins met zijn lange haren en mannelijke moustache. Voor mij is dit de enige carnaval die ik heb moeten missen vanwege mijn uitzending naar Turkije tijdens de Golfoorlog van 1991." Ook noemt hij het carnavalsjaar van 1953. De watersnoodramp die zich voltrok in de nacht van 31 januari op 1 februari werd er net als dit jaar geen carnaval gevierd in Tienray. Online oplossingen zoals een carnavalsquiz waren toen nog niet voor handen.

Verandering
Carnaval is in Tienray wel veranderd door de jaren heen. Zo hadden de geiten vroeger de gehuwde bals en was de proclamatie van de jeugdprins op een doodgewone maandag. Het begon dan om 20.00 uur en na afloop, als de jeugd naar huis was, werd er door de volwassenen nog tot in de vroege uurtjes doorgevierd. "De volgende ochtend stond de meester weer gewoon voor de klas en de metselaar op de bouw", zegt Michel. "De sterke verhalen hierover doen nog de ronde. Tegenwoordig is het op zaterdag en beginnen we om 18.00 uur zodat ook de jongste geitjes aanwezig kunnen zijn. Dat we daarna doorvieren tot diep in de nacht is nog steeds niet veranderd."

De allermooiste carnavalsherinnering ligt bij Michel niet bij de volle glazen bier en feesten tot in de nachtelijke uurtjes. "Die liggen vooral in mijn jeugdjaren", vertelt hij. "Als kind kon je nog echt onbezorgd carnaval vieren. In het oude parochiehuis, met muziek van de hofkapel, geweldig." Michel was al snel met carnaval in aanraking gekomen. "Als zoon van een kastelein was ik er vroeg bij en intens betrokken bij carnaval. En met een moeder die jaren heeft opgetreden in de revue, kun je stellen dat carnaval mij met de paplepel is ingegoten."

Saamhorigheid

Saamhorigheid is voor Michel het belangrijkste tijdens carnaval. "Niet alleen de saamhorigheid tijdens carnaval, maar in alles. Dus op alle vlakken: de voorbereiding, samenwerking en de vele vrijwilligers die allemaal een bijdrage leveren aan de organisatie van de Tienrayse carnaval. Maar ook de gesprekken die je tijdens deze carnavalsdagen voert met iedereen. Diepgaand tot geweldige flauwekul."

Online
Vanwege het coronavirus ziet carnaval er dit jaar anders uit dan ooit tevoren. "Inmiddels is bekend dat we dit jaar een digitale carnaval hebben met een online Geitenbal, online jeugddisco en een online carnavalsquiz. Verder zijn de geiten opgeroepen zoveel mogelijk de vlaggen en ramen te versieren. Juist als liefhebber van dit feest moet je het besluit, om carnaval op een lager pitje te vieren of helemaal niet, accepteren. Hoe raar het ook klinkt."