Moed om verder te gaan

Voor nertsenhouders was 2020 een ware hel. Omdat de dieren extra vatbaar zijn voor het coronavirus besloot de regering dat alle farms dit jaar al moesten sluiten.

In het bedrijf van familie De Kleijne in America sloeg het noodlot toe op 20 september. “Hier in de buurt was een van de eerste uitbraken, dus we knepen hem wel”, vertelt vader Willy de Kleijne. “Aan het begin van de coronatijd was bekend dat fretachtigen het virus bij zich konden houden, maar we wisten niet dat het ook zó besmettelijk zou zijn. Vanaf maart zeiden we al, er komt niemand op de farm, zelfs veel personeel en familie niet. Je zit de hele tijd vol spanning, want je ziet het overal om je heen bij collega’s die geruimd worden. Het ging bij ons een lange tijd goed, tot ik op zondagmorgen midden op de farm een zieke nerts zag. Dinsdagochtend belde mijn zoon Hayke mij op en zei: ‘ja pap, dit is foute boel’.” Twee dagen later stond de ruimploeg al voor de deur. “Het was pijnlijk. We hebben 33 jaar nertsen gehad. Nadat de nertsen waren geruimd loop je een hele tijd met je ziel onder je arm, daar heb je wel een paar weken last van.”

Nieuwe doelen
Naast de nertsenfarm heeft het familiebedrijf altijd al meerdere takken gehad, waaronder een blauwebessentak, een groentetak en een stuk horeca/beleving voor erbij. Willy: “We zijn blij dat we gelukkig niet alles kwijt zijn. Het is klote, want van het ene op het andere moment is het leeg, maar met die andere takken heb je tenminste nog een reden om op te staan. We hebben weer een doel waar we met volle energie naartoe kunnen.” In 2021 willen ze de huidige takken verder uitpakken en gestructureerder maken. “Je moet kansen zoeken, ze komen niet aangewaaid. 2020 is niet helemaal een rukjaar geweest. Qua nertsen natuurlijk wel, maar als ik kijk naar de andere takken, dan hebben we het toch best netjes gedaan. Dat geeft moed om verder te gaan. Er zijn collega’s die alleen nertsen hadden en die helemaal moeten omswitchen. Voor ons is het makkelijker om door te gaan. Dat het glas halfvol is betekent nog niet dat het leeg is. Dit jaar wordt het weer vol.”

Tekst en beeld: Koen van Meijel