'Mixed feelings' over 2021

Hele hoge pieken en hele diepe dalen. Zo wil documentairemaker Ruud Lenssen 2020 samenvatten. Hij werd voor het eerst vader van dochter Guusje, maar moest enkele maanden later afscheid nemen van zijn vader die hij samen met zijn moeder portretteerde in de succesvolle film Wei.

Een geboorte en een overlijden in een jaar, het geeft maar weer eens aan hoe bijzonder en broos het leven kan zijn, zegt Ruud Lenssen. Corona bracht hem ook de rust die hij nodig had na het succes van Wei. “Het is ongelooflijk hoeveel impact de film heeft gehad. Het komt niet vaak voor dat een documentaire zoveel losmaakt. Je hoopt dat je een film maakt die mensen aanspreekt en toen ik de crowdfunding startte kreeg ik al zoveel positieve reacties. Maar dit ging alle verwachtingen te boven. Dat de film op IDFA in première ging, was al een droom die uitkwam. De film behaalde de Kristallen Film-status, wat betekent dat meer dan 10.000 mensen hem hebben gezien. En het ging maar door. Alles wat ik als filmmaker op mijn bucketlist had staan heb ik af kunnen vinken. Ik besef nu pas hoe cool dat is. Het was een heftige periode en ik had de rust even nodig.”

In de documentaire portretteerde Lenssen zijn vader, die aan dementie leed, en zijn moeder die balanceert tussen de rol van echtgenote en mantelzorger. In augustus overleed zijn vader, twee maanden na de geboorte van Ruuds dochter Guusje. “We waren wel op zijn overlijden voorbereid, maar op zo’n moment word je dan toch weer op de feiten geduwd. De eerste keer dat ik de film weer zag na zijn overlijden, tijdens de dorpentour in Kronenberg, stond ik er met tranen in mijn ogen. Gelukkig heeft hij Guusje nog wel een paar keer gezien en je kon zien dat hij daar van genoot.”

Over 2021 heeft hij ‘mixed feelings’. Op zakelijke vlak heeft hij allemaal ideeën voor nieuwe films. Op persoonlijk vlak heeft hij minder positief nieuws moeten verwerken. “Mijn moeder is ongeneeslijk ziek. We weten niet wat er gaat gebeuren, maar het wordt een zwaar jaar. Wat dat betreft is Guusje echt een enorme troost. Heel bijzonder nieuw leven en afscheid nemen bij elkaar komt.”