Een verzorgkoe voor Do

Je ziet ze regelmatig op Facebook voorbijkomen: meiden die op zoek zijn naar een verzorgpony- of paard. De 10-jarige Do Schoonderbeek uit Broekhuizen is echter op zoek naar een verzorgkoe. Ze wil later namelijk boerin worden en zo alvast wat ervaring opdoen in het verzorgen van koeien.

Net als veel andere meiden van haar leeftijd speelt ook Do veel met haar telefoon en kijkt ze graag tv. Maar alleen maar op de bank zitten, dat is ook niets vonden haar ouders. “Toen zei ik dat ik het wel leuk vond om iets met koeien te doen”, vertelt Do. “Ik heb al vaker de koeien mogen melken bij een vriendin van mama en bij de stal waar mijn zus paardrijdt hebben ze ook koeien en daar heb ik ook wel eens mogen helpen.” Koeien zijn dan ook haar favoriete dieren, zegt ze. Zo spaart ze onder andere beeldjes van het Duitse merk Schleich. “Ik heb paardenbeeldjes en ook koeien.”

Favoriet
Koeien zijn niet alleen haar favoriete dieren, ze wil er later ook graag mee gaan werken. “Ik wil koeienboerin worden. Dus wil ik er ook meer over leren. Ik ga naar SOOOOL 10-14 in Horst en heb laatst een Quest (een soort eigen onderzoek, red.) gedaan over koeien. Nee, we hebben er jammer genoeg thuis geen. We hebben maar een klein tuintje, daar past geen koe in”, lacht ze. “We hebben wel twee konijnen en een kat.” Koeien komen in allerlei kleuren voor doceert Do: “Er zijn rode, Belgische blauwe, zwarte en witte. De Belgisch blauwe vind ik erg mooi, want die zie je niet zo vaak, maar de rode vind ik de allermooiste. Je hebt ook nog dat soort met die lange haren (schotse hooglanders, red.). Ik weet nog dat we toen ik een jaar of 3 in het bos aan het wandelen waren en toen zo eentje zijn tegengekomen. Hij had hele grote hoorns met van die spitse punten. We zijn toen heel voorzichtig weggelopen.”

Oproep
Haar grote zus Kiki plaatste onlangs een oproep op Facebook waarin ze op zoek was naar een boer waar Do mag gaan helpen. Dat heeft al veel reacties opgeleverd zegt Do. “Volgens mij hebben we zo’n 28 reacties gekregen. We gaan even kijken wat er precies tussen zit en of het past met school. Maar ik kan inderdaad binnenkort waarschijnlijk wel aan de slag.”

Tekst: Marieke Vullings