Van chocomelk naar G-debat

Op de chocomelk bij de burgemeester en dan vragen of hij samen met jou een debat wil organiseren voor mensen met een beperking, je moet het maar durven. Jeroen Gommans uit Sevenum deed het en dat resulteerde in het allereerste G-debat van Nederland.

Jeroen kijkt in ieder geval wel met een goed gevoel terug op 2020. Althans, op politiek gebied, want daar heeft hij het ver geschopt. Hij is bijna een bekende Horstenaar geworden, al zegt hij het zelf. "Het was fantastisch wat het afgelopen jaar gebeurd is", zegt Jeroen. "Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en heb gewoon aan burgemeester Ryan Palmen gevraagd of ik een debat kon organiseren voor mensen met een beperking: het G-debat." Deze vond plaats op dinsdag 18 februari in de raadszaal van de gemeente Horst aan de Maas. "Iedereen was op tijd binnen, helaas begon de vergadering wel 10 minuten later, maar dat mocht de pret niet drukken."

Volgens Jeroen was het een heel goedlopend en interessant debat. "Alle debatleden werden gekoppeld aan een begeleider. De gesprekken waren heel inhoudelijk. Uiteindelijk werden er tien toezeggingen gedaan en daar ben ik heel trots op." De functie van Jeroen was voorzitter, die normaal gesproken de burgemeester vervult. "Dat ging mij goed af. Soms gaf de burgemeester mij een por, want we moesten ook op de tijd letten", zegt Jeroen lachend. Een vervolg gaat er heel zeker komen volgens de debatleider. "Ik hoop zo snel mogelijk. Helaas door het coronavirus is dat lastig te zeggen. Ik hoop nog dit jaar, misschien eind dit jaar."

Het initiatief van Jeroen zette ook echt zoden aan de dijk. "Onlangs heb ik van wethouder Roy Bouten een document ontvangen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Hierin zeggen alle 355 gemeenten van Nederland dat ze ook een dergelijk initiatief willen gaan organiseren. Dus dat is echt ontzettend mooi en geeft heel veel erkenning." Maar is Jeroen zijn idee bij al deze gemeenten terechtgekomen? "Ik heb goede connecties", zegt hij stoer. "Ik heb contact gezocht met een aantal wethouders van bijvoorbeeld Peel en Maas en Venray. Ik stuur hen dan via Facebook Messenger een bericht en leg mijn idee├źn uit. Zo is het balletje gaan rollen." In de toekomst zou Jeroen nog veel meer van dit soort evenementen willen organiseren. "En wie weet ligt er nog een baantje als burgemeester voor mij in het verschiet", zegt hij lachend.