Bellen met de burgemeester- november

Wat doet een burgemeester zoal? Vult hij zijn dagen met bezoekjes aan mensen die 100 jaar of ouder worden of zit hij constant vergaderingen voor? We bellen aan het eind van elke maand burgemeester Ryan Palmen om te vragen wat hij deze maand heeft meegemaakt. In november sprak de burgemeester onder meer met een aantal ondernemers over de zorgen die corona met zich meebrengt maar ook de kansen die eruit voortkomen.

Op donderdag 19 november vond de online talkshow ‘Prijs het ondernemen’ plaats, het alternatief voor de jaarlijkse verkiezing van de Ondernemersprijs Horst aan de Maas. In de show kwamen onder anderen ondernemers aan het woord. Palmen: “Je kunt het natuurlijk niet vergelijken met een avond waar zeshonderd man aanwezig is in de Mèrthal, maar ik vond dat de organisatie een perfect geregeld avond heeft neergezet. Het was heel professioneel opgezet, een tv-productie waarop zoals ik heb begrepen driehonderd mensen hebben afgestemd. Het was een topavond.”

Aandacht voor elkaar
Daags erna was de Dag van de Ondernemer, normaal gesproken een dag waarbij het college bedrijven bezoekt en met ondernemers spreekt. Ook hier werd een alternatief voor gevonden. “Samen met wethouder Rudy Tegels heb ik een filmpje opgenomen waarin we ondernemers opriepen met ons in gesprek te gaan. Daaruit zijn verschillende gesprekken gekomen. We hebben niet alleen gesproken over de zorgen die er leven, maar ook de kansen die er zijn. Het is ook fijn om te horen dat ondanks de malaise die er is, bijvoorbeeld in de horeca, ook mensen zijn die zeggen: nu kunnen we juist bepaalde zaken oppakken. Daarbij zijn er ook branches waarin het nu juist erg goed gaat. Aannemers bijvoorbeeld hebben werk genoeg.”
Een branche die nu ook volop in de belangstelling staat, is de nertsenfokkerij. Het kabinet maakte een tijd geleden bekend dat in maart volgend jaar alle nertsenhouderijen in Nederland moeten stoppen. Maar doordat er op inmiddels ruim zestig nertsenbedrijven in Nederland corona is vastgesteld, wordt er steeds vaker gezegd of het niet beter is om nu al alle bedrijven te ruimen. In september werd bekend dat op een nertsenfokkerij in America corona was vastgesteld. In het kader van de campagne 'Aandacht voor elkaar' bracht gouverneur Theo Bovens in november een bezoek aan Horst aan de Maas. Hij sprak daarbij samen met Palmen met de eigenaars van de fokkerij. Indrukwekkend, noemt de burgemeester het gesprek. “Hoe moeilijk is het wel niet wanneer je een bedrijf opbouwt, er vervolgens aan maatschappelijke discussie over ontstaat, waardoor de druk toeneemt en er dan zoiets gebeurt? Iets waar je niets aan kunt doen en je ook niet tegen kunt wapenen. Ik vond het goed dat zij de kans kregen hun verhaal te vertellen.”

Nieuwe gemeentesecretaris
Op regionaal gebied waren er overleggen met de provincie, collega-burgemeesters en LLTB over de aanpak van criminaliteit in het buitengebied. Ook sprak Palmen met zijn collega van de gemeente Venray over projecten waarin zij samen in optrekken. “In belang van de regio is het goed als we gas gaan geven. Venray is een goede partner hierin.” Daarnaast heeft het college zich gebogen over de profielschets voor de nieuwe gemeentesecretaris. “We hebben sinds 1 oktober een waarnemend gemeentesecretaris en hebben inmiddels een profiel gemaakt voor de opvolger. Het is spannend om te zien wie daarop gaat reageren.”

Humor en zelfspot
De opvolger van deken De Graaf Woutering, Wilson Varela, werd zondag 22 november geïnstalleerd in de Lambertuskerk in Horst. Ook deze viering vond in aangepaste vorm plaats. “We zaten met zo’n dertig man in die enorme kerk. Het was zeker een indrukwekkende viering, maar je gunt hem toch een andere start. Ik had deken Varela al eerder ontmoet en ik vind hem een heel enthousiast persoon waar de passie en betrokkenheid vanaf straalt. Hij woont natuurlijk al twintig jaar in Nederland, zijn Nederlands is dan ook perfect met zelfs hier en daar een woordje dialect. Verder is het een man met humor en zelfspot en daar hou ik wel van.” Palmen geeft aan dat hij zulke contacten met anderen, die vanwege de coronamaatregelen nog steeds beperkt zijn, mist. “Het is fijn wanneer je dan weer de kans krijgt om onder de mensen te zijn.”

Tekst: Marieke Vullings
Beeld: Sten Jetten