Bewoners balen van elektriciteitskastje

Bewoners van de Simonsstraat in Kronenberg zijn niet blij met de plaatsing van een wit elektriciteitskastje pal voor hun deur. Ze verwijten de gemeente Horst aan de Maas dat van tevoren niet met Enexis is gekeken naar een alternatief.

Het elektriciteitskastje werd dinsdag 17 november geplaatst ter hoogte van Simonsstraat 29. Daar staan naast een monumentale boerderij ook een kapelletje en een monumentale bomenrij. De bewoners van de boerderij zijn er dan ook niet blij mee. Er is inmiddels contact geweest met zowel de gemeente als Enexis, zegt Danielle Laudy, samen met Sjak Draak bewoner van het pand. “Als de gemeente maanden geleden had aangegeven dat ze een groen gekleurde versie wilde plaatsen op een aantal plekken nabij monumenten of mooie groen locaties, dan hadden ze nog invloed kunnen hebben zegt Enexis. Communicatie vanuit gemeente is er vooraf niet en wij als bewoners staan nu voor een voldongen feit, waar we nog jarenlang tegenaan moeten kijken. Volgens de gemeente hoeven ze niet met bewoners te communiceren want het is eigen grond. Ik vind het een gemiste kans, lijkt me beter om de lokale bevolking mee te nemen in dit soort aanpassingen in de directe leefomgeving.”
Een woordvoerder van de gemeente laat desgevraagd weten dat Enexis geen vergunning hoeft aan te vragen voor het plaatsen van een elektriciteitskastje. “Het is nu eenmaal noodzakelijk dat dergelijke voorzieningen worden aangelegd. Enexis bepaalt zelf waar zij deze kastjes plaatst. De gemeente is hier geen partij in. Ik heb begrepen dat Enexis wel in overleg is met de buurt om tot een oplossing te komen.”

Laudy zegt dat ze Enexis niets verwijt. “Zij kijken alleen naar de technische kant en wat voor hen de makkelijkste oplossing is. Voor ons is het te laat en we zitten nu aan te kijken tegen lelijkheid. Maar wellicht is er voor andere plekken in de gemeente nog andere plekken of opties te bedenken. Als ze eenmaal vervangen zijn staan ze weer jarenlang in het dorp. Nu had je een kans om de minst lelijke optie te kiezen. Een gemiste kans van de gemeente.”