KBO Sevenum gaat eenzaamheid onder ouderen tegen met dagelijkse belcirkel

De KBO Sevenum wil meerdere belcirkels in het leven roepen zodat leden met elkaar in contact blijven tijdens de coronacrisis. Binnen deze vereniging slaat eenzaamheid sneller toe.

Alle bijeenkomsten van de KBO zijn afgezegd om besmetting van het coronavirus tegen te gaan. Veel mensen en groepen komen niet meer bij elkaar. Voor KBO Sevenum rijst de vraag hoe haar leden in deze situatie met elkaar in contact blijven. De landelijke KBO stelde voor om belcirkels in heel Nederland te starten zodat ouderen toch nog met elkaar in contact blijven.

Twee doelen
"Daar geven wij graag gehoor aan", zegt KBO Sevenum-voorzitter Peter Lalieu. "We vonden het een mooi initiatief." De mensen die bij een belcirkel zijn aangesloten krijgen een overzicht met namen en telefoonnummers. Iedere ochtend start een contactpersoon vanaf 09.00 uur om de eerste deelnemer op de lijst te bellen. "Die persoon belt daarna de volgende op de lijst en zo verder. De laatste persoon op de lijst belt weer de contactpersoon, zodat duidelijk is dat de cirkel rond is." De belcirkel heeft volgens Lalieu twee doelen. "We gaan hiermee de eenzaamheid binnen onze leden tegen. Zo kan je een kort praatje doen met andere KBO-leden. Daarnaast is het ook een veiligheidsmaatregel. Als er iemand niet opneemt, proberen we deze persoon op een later moment terug te bellen. Mocht het zo zijn dat we na verschillende keren proberen niemand aan de lijn krijgen, dan nemen we contact op met iemand van de familie. Zo is het dus ook een beetje sociale controle."

Tekst: Niels van Rens