Staatsbosbeheer werkt aan achterstallig onderhoud Schadijkse Bossen

Natuurgebied de Schadijkse Bossen in Meterik heeft te maken met achterstallig onderhoud. Doordat er weinig tot geen budget was binnen Staatsbosbeheer liep het natuurgebied, met name het open heideveld, achter de feiten aan. Momenteel werkt een nieuw team hard om het gebied op te knappen om de achterstand in te halen.

Het nieuwe team werkt nu een tijdje in de Schadijkse Bossen. De komst van deze nieuwe groep is een initiatief vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. "We zagen dat de onderhoud achteruit ging", zegt boswachter Andy Liebrand van Staatsbosbeheer. "Gelukkig kwam daar het initiatief vanuit het ministerie. Dat helpt het natuurgebied wel." Het open heideveld was jaren geleden een bos. "Omdat het vroeger een heidegebied was, hebben we als Staatsbosbeheer destijds het initiatief genomen om het gebied weer naar haar oorspronkelijke staat te brengen", legt Liebrand uit. "Het probleem van dit soort dingen is dat een gebied van nature weer terug wil naar een bos. Dat betekent dus dat je dit gebied constant moet bijhouden."

En daar zit volgens Liebrand het probleem. "Helaas is het budget bij dit soort posten verminderd bij Staatsbosbeheer. Als er niets wordt gedaan aan het bijhouden van het open heideveld, dan is dit gebied binnen 5 tot 7 jaar weer bos." En dat zou zonde van al het werk zijn voor Liebrand en zijn collega's. "Momenteel hebben we gelukkig het team vanuit het ministerie dat zich hiervoor inzet. De mensen doen vooral veel handwerk waar wij niet aan toe komen zoals onderhoud van heide, boompjes, enzovoorts. Daarnaast zijn het extra ogen. Zij komen op plekken waar wij niet iedere dag komen. Zij melden dan bijvoorbeeld als er een bordje is omgevallen of iets anders. Dat is wel handig."

Variatie van belang
Het achterstallige onderhoud wordt hiermee grotendeels opgelost. Voor Liebrand is het belangrijk dat het heidegebied behouden blijft. "Het zorgt voor zoveel meer soorten dieren in De Schadijkse Bossen. Er staan weer andere boompjes en struiken dan in het bos zelf. Een gevarieerd gebied is ontzettend belangrijk. Het trekt weer meer roodborstjes bijvoorbeeld. Zij hebben namelijk hoge bomen en een open veld nodig om zo over een groot gebied te kijken. Er liggen ook nog veel omgezaagde stammen. Een gedeelte hiervan wordt opgeruimd en de rest laten we liggen. Deze opgestapelde stammen zorgen weer voor verblijfplaatsen voor dieren als kikkers, salamanders en muizen."

Tekst: Niels van Rens
Beeld: Andy Liebrand