Nog veel vragen over opwekking duurzame energie

Bij veel raadsleden heerst er nog onduidelijkheid over het opwekken van duurzame energie door windmolens en zonneparken. De gemeente Horst aan de Maas buigt zich nu over KODE (Kader voor Opwekking Duurzame Energie). Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 24 november kreeg wethouder Thijs Kuipers veel vragen voor zijn kiezen.

Dat er nog veel onduidelijk heerst over duurzame energie in Horst aan de Maas, is niet vreemd. Horst aan de Maas loopt een beetje achter in vergelijking met andere gemeenten, zei wethouder Thijs Kuipers eerder aan dit blad. Bij enkele raadsleden heerste er vooral veel onrust over commerciƫle ontwikkelaars met grondcontracten die zouden aankloppen bij grondeigenaren waar mogelijk windmolens of zonneparken zouden komen. Vaak beloven dergelijke ontwikkelaars van alles en lijkt het voor de grondeigenaar dat de zilvervloot komt binnenvaren, terwijl het theoretisch niet eens mogelijk is wat deze partij belooft. "Hoe beschermen we onze burgers hier tegen?", vroeg Frenk Peeters (CDA). "Gaan deze commerciƫle ontwikkelaars ons in de weg zitten?" Daar was Kuipers heel duidelijk in: "Helaas moeten we dit accepteren. Er bestaan geen wetten om dit soort praktijken tegen te houden, dat hoort er eenmaal bij. Wat we wel kunnen doen is onze inwoners zo goed mogelijk inlichten. Als er vragen zijn of mensen hebben twijfels, kunnen ze het beste de gemeente bellen. Wij voorzien hen van informatie wat wel en wat niet te doen."

Omgevingsdialoog
Ton Wismans van D66+GroenLinks vroeg naar specificaties van de windmolens. "Hoe groot en hoog wordt zo'n windmolen? Worden ze echt 'state of the art' gebouwd? En hoe zit het met de lampjes, het is belangrijk dat het geen kerstboomeffect wordt. We hebben het hier dus over lucht- en horizonvervuiling. En bij zonneparken, hoe zit het met zonreflectie?" Kuipers kon hier nog geen duidelijk antwoord op geven. "Dat is nog te vroeg, maar hier komen we op terug."
Ook kwamen er vragen over de omgevingsdialoog. "Bij dit soort onderwerpen schieten veel inwoners, waarbij mogelijk in hun achtertuin gebouwd gaat worden, meteen al overeind en in de verdediging", zei Kay Thijssen (Essentie). "Hoe gaan we hiermee om? Is er een communicatieplan opgesteld om hen goed in te lichten?." Daarmee is het college volop bezig, aldus Kuipers. "We zijn al bezig om in de aangewezen gebieden met voor- en tegenstanders te praten. Het is belangrijk dat er geen onrust veroorzaakt wordt, want samen moeten we dit doen."

Op dinsdag 15 december besluit de gemeenteraad over KODE. Dat betekent niet dat er daadwerkelijk wordt gebouwd op de aangewezen gebieden. Kuipers verzekert dat nog niets vast ligt, maar alles enkel ter informatie is. "We moeten nog zoveel uitwerken. Het is belangrijk dat als we gaan starten, er een zo goed en duidelijk mogelijk document ligt."

Tekst: Niels van Rens