Leerling Dendron pleit voor spreiding toetsen tijdens toetsweek

Wouter Janssen uit Hegelsom is namens de examenklassen van het Dendron College in Horst een petitie gestart om toetsen meer te spreiden tijdens een toetsweek. Volgens hem ligt er momenteel een hogere druk dan ooit.

Door de coronacrisis is het onderwijs anders dan anders geweest. "Op het vwo heb je in leerjaar 5 en 6 te maken met een verplichte Planning Toetsen en Afsluiting", legt Janssen uit. "Door afstandsonderwijs hebben we ons niet helemaal aan die planning kunnen houden, met onbedoelde achterstanden als gevolg. Nu we weer in levende lijve les hebben, moeten we toch de planning van dit jaar volgen. Omdat we vorig jaar maar een half jaar hebben gehad, is het dit jaar net iets moeilijker voor ons, omdat de stof er wat minder goed in zit."

Ploeteren
De druk ligt volgens Janssen al hoger dan ooit. "Met de toetsweek in het verschiet zal deze druk zijn hoogtepunt gaan bereiken", zegt hij. "Een vooruitzicht waar wij als leerlingen alles behalve vrolijk van worden. Zes dagen lang, volgepropt met toetsen en mondelingen, dat is de realiteit. Leerlingen ploeteren tot laat in de avond om voor soms wel drie toetsen op één dag te leren. Door de druk zullen de resultaten verre van representatief zijn. Het is een kwestie van zoveel mogelijk leren en hopen dat je alle drie de toetsen goed gaat maken. Als examenklassen vinden wij dat er een gebrek aan tegemoetkoming is geweest voor het afgelopen coronaschooljaar. Wij eisen veranderingen."

Verlenging
De initiatiefnemer ziet het heel simpel. "Plan om de dag een dagje geen toets", stelt Janssen voor. "Zo heb je nooit twee dagen achter elkaar toetsen. De verlenging kost de school maar drie dagen, dus wat is het probleem?" Inmiddels hebben heel wat leerlingen en ouders op de oproep gereageerd en de petitie ingevuld. De directie van het Dendron College heeft al gehoor gegeven aan de oproep. "De school gaat mee in het voorstel en heeft ondertussen een nieuwe indeling gemaakt. Daarnaast is de school bewust van de druk en denkt graag mee in verdere oplossingen om het examenjaren voor ons zo prettig mogelijk te laten verlopen."

Tekst: Niels van Rens