Geplukt René Colbers

'Kijk vooruit, kijk vooruit', is het levensmotto van René Colbers. Deze 71-jarige positieveling is helemaal één met de natuur. Als natuurgids bij IVN kan hij als de beste verhalen vertellen. Deze week wordt de Broekhuizenaar geplukt.

Mocht je ooit verdwaald raken in één van de natuurgebieden in de gemeente Horst aan de Maas, dan mag je blij zijn als je ooit het 06-nummer van René Colbers hebt opgeslagen in je mobiele telefoon. Als echte natuurliefhebber weet hij elk bospaadje te vinden. "Ik ben een echte natuurjongen, al van kleins af", zegt René. "Altijd ben ik buiten te vinden, net als mijn vader en grootvader vroeger."

Aanbod

René groeide op in, niet geheel onverwacht, een tuindersgezin. "Mijn ouders hadden een gemengd tuindersbedrijf in Baarlo. Later ben ik opleidingen en cursussen gaan volgen in dezelfde tak. Aan mij werd namelijk gevraagd of ik het bedrijf wilde overnemen. Ik moest hier wel even over nadenken. Ik was 20 jaar en had verkering met Mien, nu mijn vrouw. Zij was onderwijzeres en ik vroeg mij af of dit dan wel de goede keuze was. Met zo'n bedrijf in bezit zou Mien vaak moeten meehelpen. Daarnaast moest ik ook afwegen of het hebben van dit bedrijf kostendekkend was. Is het rendabel? Want het moest gemoderniseerd worden. Ik besloot het aanbod af te wijzen."

René ging een ander pad in. "Ik haalde mijn rijbewijs en ging werken voor een groentenverwerkingsbedrijf. Daar zorgde ik voor de vracht." René kwam op verschillende plekken in het land terecht, ook het buitenland bezocht hij regelmatig. "Ik haalde allerlei groenten op. Het was heel leuk werk en heb daar een tijdje gezeten. Daarna werkte ik links en rechts wat en liet mij omscholen." De Broekhuizenaar wilde de techniek in. Uiteindelijk belandde hij bij een bedrijf dat ventilatoren maakte. "Daar heb ik tot aan mijn pensioen gewerkt en heb een fantastische tijd gekend."

Natuurfreak
En opeens was René met pensioen. Dat was wel even anders dan dagelijks voor een werkgever werken. "Mijn kinderen zeiden tegen mij: 'Pap, jij hebt toch altijd wat met de natuur gehad? En je kunt ook nog eens goed vertellen. Waarom word je geen natuurgids?' Waarom ook niet, dacht ik." En zo geschiedde. René meldde zich aan bij het IVN. "Ik heb een natuurgidsenopleiding gevolgd en mezelf verder verdiept in de natuur in mijn omgeving ", vertelt hij. "Zoiets doet dan wat met mij. Mijn vader en grootvader waren ook altijd in de natuur te vinden. Je stapt als het ware in hun schoenen." Trots is René op het verhaal van zijn grootvader. "Hij was begin 1900 ver voor op andere boeren op gebied van techniek. Hij was één van de eersten die dorste met een machine. Jaren later werd deze dorsmachine afgegeven aan openluchtmuseum De Locht in Melderslo. Nog steeds wordt deze machine veelvuldig in het museum gebruikt. Dat maakt je enorm trots."

Altijd bezig
René fungeert niet alleen als gids bij het IVN. Ook leidt hij zijn eigen Scharrelkids. "De Scharrelkids, ja, dat is wel een grote hobby van mij. Ook hier ben ik enorm trots op." Samen met een groepje kinderen trekt René erop uit om van alles te ondernemen. "Dat kan gaan van klussen in de bossen tot educatieve excursies naar bijvoorbeeld het Smokkelaarspad in Velden. Voor mij is het belangrijk dat de jeugd weer ziet hoe mooi de natuur is. Ik weet zeker dat als deze kinderen een jaar of 30-40 zijn, zij terugdenken aan die excursies met mij. Dan beseffen ze ineens hoe kostbaar onze natuur is. Dat besef is het mooiste wat je iemand kan meegeven."
Als René niet in de natuur te vinden is, is hij bezig met de materialen uit de natuur. "Zo knutselde ik altijd de frames waarin de rozen komen tijdens het Rozenfestival in Lottum. De bloemisten konden dan de oase en bloemen erin steken. Ik knutsel graag." De 71-jarige natuurfanaat heeft groene handen, maar ook een gouden keeltje. "Ik heb jaren in een koor in Broekhuizen gezongen. Daar ben ik mee gestopt en zing nu in projectkoren. Ik verzorg voornamelijk de lage tonen, ik ben van origine een echte bas."

De allergrootste hobby van René is toch wel zijn vrouw Mien, kinderen en kleinkinderen. "Mien heb ik leren kennen tijdens een avond stappen in Baarlo. Van het één kwam het ander en nu zijn we al vele jaren verliefd samen." Trots is René samen met Mien op de kinderen en kleinkinderen. "Mijn drie kinderen zijn allemaal goed op hun pootjes terecht gekomen. Dat doet je heel goed. Samen hebben zij drie kleinkinderen." Als laatste heeft René nog één belangrijke spreuk die voor hem zijn leven samenvat: "Probeer positief te zijn en blijf vooruit kijken, blijf vooruit kijken. Alles komt goed."

Tekst: Niels van Rens