Communicatie rondom arbeidsmigranten moet verbeterd worden

Er moet meer ingezet worden op communicatie met en rondom arbeidsmigranten volgens wethouder Roy Bouten. Dat zei hij na een oproep van de SP tijdens de begrotingsvergadering van donderdag 12 november.

Volgens Sonja van Giersbergen (SP) moet er wat gedaan worden rondom de communicatie met arbeidsmigranten. Niet alleen met de werknemers zelf, maar ook de omgeving moet meer meegenomen worden. "Een eerlijke omgevingsdialoog is belangrijk", zei de SP-er. "Neem de omgeving ook serieus." Ook riep Van Giersbergen wethouder Roy Bouten op om eigen werkloze inwoners uit Horst aan de Maas te helpen aan werk en dan pas arbeidsmigranten hierheen te halen.

Raar verhaal
Bouten was hier duidelijk in. "Het moet altijd de ambitie zijn om het aantal uitkeringsgerechtigden zo laag mogelijk te houden", zei hij. "Iedereen die niet op zichzelf kan rondkomen en daar de gemeente bij nodig heeft is er eentje teveel." Over het verbeteren van de communicatie van arbeidsmigranten zei Bouten: "Communicatie met en rondom arbeidsmigranten gaat twee kanten op. De ene kant is richting de omgeving. Daar gaan we voortaan de regie in pakken. Wat voor samenleving zijn we als we niet durven zeggen dat arbeidsmigranten welkom zijn en ze wel nodig hebben. Dan zien we nu met corona dat ze 's ochtends met zeven man in een busje stappen, dat ze met vier op een slaapkamer hebben geslapen en gaan ze met dertien man aan de lopende band staan. Dan komen ze ineens in een supermarkt en moeten ze ineens afstand houden. Ik vind dat een heel raar verhaal. Communicatie gaat voor ons betreft twee kanten op."

Tekst: Niels van Rens