Stuurgroep: Afslag10 bestaat niet meer

De stichting en stuurgroep Afslag10 schrijven in een brief aan het College van B&W van de gemeente Horst aan de Maas dat er niet meer gesproken mag worden van Afslag10. Zij hebben de stekker uit het project getrokken en vanaf nu heet het gebied gewoon weer de Kasteelse Bossen.

De stichting en stuurgroep lieten eerder al weten aan de gemeente klaar te zijn met Afslag10. Met deze brief maken zij dat nogmaals formeel duidelijk. Want volgens hen is het nog niet bij het college doorgedrongen. Wethouder Rudy Tegels praat nog steeds over het gebied Afslag10 alsof het bestaat, maar daar is de stichting en stuurgroep het niet mee eens. "Nu de stichting en stuurgroep Afslag10 zich uitgesproken hebben om de stekker uit Afslag10 te trekken, betekent dit dat Afslag10 niet meer bestaat, er kan en mag dus ook niet meer gesproken worden van Afslag10."

Geen verantwoordelijkheid
Afslag10 is volgens de stichting en stuurgroep meer dan alleen de stuurgroep. "Afslag10 is een visie", schrijven de twee in de brief. "Wethouder Tegels verwoordde dit op 6 oktober in de raadsvergadering als volgt: 'Afslag10 is enerzijds een gebied, anderzijds is Afslag10 een beleving en daarnaast, als derde tak, is er de stuurgroep'. Helaas herkennen we deze woorden over Afslag10 niet vanuit de gesprekken die we de afgelopen maanden hebben gevoerd. Wethouder Tegels ziet Afslag10 alleen als burgerinitiatief en niet als een visie voor de leefbaarheid in Horst aan de Maas. Daarmee weigert hij namens de gemeente verantwoordelijkheid te nemen in deze ontwikkeling. Hij maakt onderscheid in het gebied, beleving en de stuurgroep/stichting. Afslag10 is echter de visie over het gebied, creëert beleving door samenwerking in de gemeenschap en wordt gefaciliteerd door de stuurgroep. De stichting Afslag10 is de entiteit waaronder alle activiteiten en middelen zijn gepositioneerd."

Geen visie
De druppel die bij de stichting en stuurgroep deed overlopen vond plaats in juni dit jaar. Tijdens het periodieke stuurgroepsoverleg gaf Tegels aan nog steeds achter de visie van Afslag10 te staan. Totdat bekend werd dat de gemeente in zwaar weer zat en Afslag10 direct als eerste benoemd werd als één van de posten waarop bezuinigd kon worden. "Dit bevestigde ons (wederom) dat er geen enkele visie en daadkracht aanwezig is binnen het college en de raad om tot een realisatie van de projecten in Afslag10 te komen, een voor ons pijnlijke maar realistische constatering." Daarna volgde het nieuws dat zwembad en sporthal De Berkel niet werd verplaatst naar het gebied. "Ons gevoel werd alleen maar door dit nieuws versterkt."

Naam besmet
De stichting en stuurgroep zijn van mening dat de naam Afslag10 is besmet. "Deze staat inmiddels synoniem aan de besluitvorming en gedoe rondom het zwembad. Bij onze vrijwilligers vloeit de energie weg omdat er geen concrete stappen worden gezet. Inmiddels zijn er ook partijen afgehaakt en ideeën achterhaald. Wij zijn continu aan het lijntje gehouden." Voor de stichting en stuurgroep is het duidelijk: "Praten over Afslag10 alsof het nog bestaat, kan niet. Mocht dit alsnog gebeuren, is dit niet juist en een verdraaiing van de werkelijkheid, oftewel een volledige onjuistheid."

Wethouder Rudy Tegels wil na meerdere verzoeken niet reageren op deze kwestie.

Tekst: Niels van Rens