Nieuwe adviesraad moet toeristische sector in Horst aan de Maas sterker maken

Er wordt een toeristisch recreatieve adviesraad opgericht in de gemeente Horst aan de Maas. Deze commissie, vertegenwoordigt door onder andere verschillende toeristische en recreatieve ondernemers en de gemeente, gaat adviezen geven om de sector te verbeteren en waar mogelijk samenwerkingen te zoeken tussen ondernemers.

Het project Gastheerschap is beëindigd en ook het toeristisch informatiepunt is ten hemel. Om de toeristische sector toch te blijven steunen en een impuls te geven, gaat de gemeente Horst aan de Maas zich opnieuw inzetten voor deze sector. "We dachten dat door de coronacrisis de toeristische ondernemers in deze gemeente geen behoefte hebben aan een impuls", zei wethouder Eric Beurskens tijdens de themabijeenkomst voor de gemeenteraad op dinsdag 17 november. "Daar zaten we fout. Ze willen juist dan doorpakken en klaarstaan als de sector door mag. Als gemeente willen we hen helpen om de recreatie en het toerisme in Horst aan de Maas te verbeteren."

Samenwerking
Dat gaat de gemeente doen door middel van vijf actiepunten: vitale verblijfsrecreatie, vitale dagrecreatie, vrijetijdslandschap, crossovers en marketing en promotie. "De ondernemers is deze sector kenden elkaar nog niet goed", zei Beurskens. "En zelfs de gemeente komt hierin soms tekort. Daarom moeten we meer met elkaar gaan samenwerken. We richten een toeristisch recreatieve adviesraad op waarbij we elkaar kunnen helpen. Kunnen we bijvoorbeeld een Mind Mystery koppelen met Blue Berrie Hill? Want we hebben in Horst aan de Maas veel toeristen die onze gemeente voor een dagje bezoeken. Een bezoekje aan Mind Mystery is gedaan na 2 á 3 uur. Hoe kunnen we hen dan hier houden? Door de samenwerking te zoeken met andere toeristische uitstapjes." De verschillende samenwerkingsprojecten worden in 2021 gestart.

Nieuwe toeristenbelasting
De gemeente wil ook zelf gaan investeren in de sector. "Dit gaan we doen door bijvoorbeeld zelfstandig onderzoek uit te voeren naar hoeveel gasten hier verblijven of ondernemers opleiden hoe zij vindbaar zijn op de Tripadvisors van deze wereld. Daarnaast willen we ook ambassadeurs kweken om onze regio meer op de kaart te zetten." Beurskens heeft daarom de toeristische sector in kaart gebracht. Waar zitten de inkomsten en waar de uitgaven. "Dan kom je erachter dat er op verschillende onderdelen geld te verdienen valt." Daarom heeft Beurskens besloten om het laag tarief voor toeristen, stapsgewijs te verhogen. "We gaan ook kijken naar toeristenbelasting voor waterrecreatie", zei de wethouder. "We verwelkomen binnenkort het nieuwe waterrecreatiepark Kasteel Ooijen. Het is net zo eerlijk dat toeristen die op een bungalow op water of boot wonen ook belasting betalen. Ook willen we vermakelijkhedenretributie invoeren. Dat is een klein bedrag dat je betaalt voor vertier. Dit geldt voor parken en musea die meer dan 10.000 bezoekers per jaar hebben. Bezoekers betalen dan 0,10 euro per persoon aan vermakelijkhedenretributie. Daarmee zitten we ver onder het gemiddelde in Nederland."

Tekst: Niels van Rens