UIT Horst aan de Maas – Niels Hoebers

Niet iedereen die in Horst aan de Maas opgroeit, blijft hier ook wonen. HALLO Horst aan de Maas spreekt in de serie Uit… Horst aan de Maas met oud-inwoners van Horst aan de Maas die hun dromen hebben gevolgd en buiten onze gemeentegrenzen terecht zijn gekomen. In deze aflevering: Niels Hoebers, geboren en getogen in Horst, maar tegenwoordig uit Eindhoven.

Niels Hoebers (37), die inmiddels woonachtig is in Eindhoven met zijn vriendin Els Koopman (36) en zijn zoontje Moos (2,5 maand), kijkt terug op een heel prettige jeugd in Horst. “Ik groeide op als enig kind en toen ik 5 was gingen mijn ouders uit elkaar. Toch heb ik dit nooit als vervelend ervaren. Ik speelde namelijk veel met mijn neefjes en nichtjes en heb me nooit verveeld. Ik ging naar basisschool de Weisterbeek en meldde me op een gegeven moment aan bij de harmonie in Horst. Mijn opa speelde trompet en ik was het enige kleinkind dat ook maar iets van geluid uit de trompet kon krijgen. Als een soort familietrots meldde ik me dus aan bij de harmonie en omdat er toen vraag was naar een saxofonist, ben ik dat gaan spelen. Die periode duurde echter maar van mijn 10e tot mijn 13e. Mijn interesse in metalmuziek en de pubertijd namen de overhand. Ik ging naar wat het eerste jaar nog de Jacob Merlo Mavo heette in Horst en volgde later de elektrotechniek richting op het vmbo. In mijn vrije tijd was ik vooral veel te vinden in keten waar we als jeugd veel vrijheid hadden. Ik vond het geweldig om steeds weer een ruimte te verbouwen naar een fijne plek waar we met vrienden bij elkaar kwamen. Daar organiseerden we dan vaak feestjes en we vonden het het grootste compliment als de burgemeester dan sprak over geluidsoverlast”, zegt Niels lachend.

Na het vmbo deed Niels een monteursopleiding in Venlo en begon hij al gedeeltelijk met werken. “Ik heb drie jaar in de bouw gewerkt maar zag dat mijn vader, die dezelfde opleidingsachtergrond had, de creatieve kant op ging. De machowereld in de bouw paste niet echt bij me en ik besloot ook mijn creativiteit achterna te gaan.” Niels deed eerst de zaterdagacademie in Den Bosch, waar hij een portfolio kon opbouwen in allerlei creatieve vormen zoals schilderen, ontwerpen en 3D. Hierna deed hij de vooropleiding van de kunst-
academie in Den Bosch op het Koning Willem 1-college en woonde die tijd anti-kraak. “Het was voor mij echt een gevoel van thuis komen. In tegenstelling tot de bouw was ik omringd met mensen die echt bij me pasten. Ik heb daar een geweldig jaar gehad en werd erg gemotiveerd door iedereen om me heen.” In 2004 kwam Niels op de Design Academy in Eindhoven terecht. Omdat dit een hbo-opleiding was, was dit voor hem wel een hele uitdaging. “Gelukkig werkten ze op de Design Academy niet zozeer met boeken, maar leerde ik veel meer in de praktijk. Het enige boek waar ik echt uit moest leren was kunstgeschiedenis. Ik kreeg steeds meer interesse in animatie en kwam door mijn stage in Polen bij Se-Ma-For in de stop-motion wereld terecht. Als kind was ik al gefascineerd door poppen en poppenanimaties. The Muppets, maar ook andere Jim Henson-creaties zoals Labyrinth en The Dark Crystal vond ik geweldig.” Niels studeerde in 2010 cum-laude van de Design Academie af en werkt inmiddels voor namen zoals Zapp, het kinderblok van de publieke omroep, Het Groninger Museum, babybuggymerk Quinny, Galileo van RTL5 en onlangs De Wereld Draait door.
Ondanks dat hij al sinds 2004 in Eindhoven woont, voelt het voor hem nog altijd vertrouwd om weer in Horst bij zijn familie te zijn. “Ik vond het een hele fijne plek om op te groeien en soms denk ik er stiekem nog wel aan om mijn zoontje Moos ook op te laten groeien op een rustigere plek zoals Horst, al weet ik niet of mijn vriendin daar zo blij mee zou zijn. Ik ben namelijk heel blij met de basis zoals ik die heb gehad.”