15 vragen aan Zoë Elfrink

Iedere week beantwoordt een jongere uit Horst aan de Maas de 15 vragen. Deze week is dat Zoë Elfrink uit Meerlo.

Wat vind jij van school?
School is iets waar ik me niet echt elke dag op verheug, maar het is wel belangrijk voor later. En het kan soms zeker ook wel leuk zijn hoor. De lessen zijn soms wel saai, maar ze zijn zeker niet verschrikkelijk. Ik kan mijn vrienden gewoon zien en we hebben in de les ook wel momentjes waar we mogen kletsen. Ik vind vooral het leerwerk en huiswerk stom.

Wat wil je later gaan doen en waarom?

Later wil ik graag een studie voor schoonheidsspecialiste doen en bij een schoonheidssalon gaan werken of een eigen zaak te beginnen. Ik ben vaak bezig met mijn uiterlijk en daarom vind ik dit ook heel leuk om te doen bij anderen.

Vond je vroeger de middelbare school eng?
In het begin vond ik het wel spannend, want ik had geen idee wat er allemaal ging gebeuren. De eerste tijd was het natuurlijk ook wel spannend want ik zat in een heel nieuw gebouw met allemaal tieners die ik niet kende. Eigenlijk gingen mijn zenuwen wel snel weg, omdat ik wist dat bijna iedereen uit mijn klas nieuw was.

Wat vind je ervan dat we weer op school les hebben?
Ik vind het op zich wel fijn omdat je directe les krijgt en je betere uitleg kan krijgen. En stel je hebt een vraag, dan kan je die gelijk stellen. Toen ik nog thuis zat was het wel een beetje moeilijk uitvogelen hoe bepaalde dingen nou gingen. Ik ben in ieder geval blij dat ik tot nu toe mijn examenjaar gewoon op school kan afronden.

Wat vind je ervan dat je mondkapjes op moet?
Ik vind het niet het fijnste om te dragen, maar toch is het wel beter voor als je meer met andere in contact bent en praktijklessen hebt. Er zijn ook een paar leraren die in de risicogroep zitten en zich zo fijner voelen. Daar moeten wij als leerlingen gewoon respect voor hebben vind ik.

Wat vind je van de strenge regels over de omgang van leraren met leerlingen?
Het is wel logisch want zoals ik al zei, sommige leraren zitten in de risicogroep en kunnen ook erg ziek worden als wij, de leerlingen, ons niet aan de regels houden. Dus vind ik het wel goed want er zou zomaar een leerkracht of leerling ziek kunnen worden als we ons niet aan deze regels houden.

Ben je bang dat corona weer erger wordt?
Ik was eerst in het begin heel bang voor corona, maar in de loop van tijd ging ik weer met vrienden afspreken enzo. Nadat ik dat een paar keer had gedaan was het niet meer zo eng, omdat het niet meer zo 'nieuw ' was. Ja, het kan ernstig zijn en ik hou ook zeker rekening met anderen, maar per se bang zou ik het niet noemen. Want ik weet wat het is en hoe ik ervoor moet oppassen.

Wat heb je gemist in de zomervakantie?
Ik heb op vakantie gaan wel gemist. Ook had ik echt veel zin om met vrienden en familie naar bijvoorbeeld een pretpark te gaan of iets. Uitgaan met vrienden kon helaas ook niet doorgaan. Dat is allemaal wel jammer, maar ik ben vooral blij dat ik en mijn naasten gewoon gezond zijn gebleven.

Wat is iets dat je sowieso nog wil doen?
Later wil ik zeker nog verder over de wereld reizen. Dat is iets wat ik altijd al heb willen doen. Ook wil ik andere talen leren. Ten eerste vind ik het gewoon supercool om meerdere talen te leren, maar het zou ook handig zijn met reizen. Dan kan ik makkelijker communiceren en dan voelt het ook echt alsof ik wat van de cultuur op pik.

Wat is het leukste dat je ooit gedaan hebt?
Dat is een moeilijke vraag want er gebeuren zoveel leuke dingen! Ik vind het altijd leuk om met vriendinnen lekker gek te doen en gewoon ons zelf te zijn. Het is altijd wel gezellig met leeftijdgenootjes. Maar als ik moet kiezen is het de reis naar Amerika. Ik heb veel gezien toen ik daar was en ik kon de taal ook spreken. Dat was wel heel fijn.

Waar heb je spijt van?
Ik heb wel eens een paar momenten gehad dat ik dacht dat ik iets anders hadden kunnen zeggen of sommige acties had kunnen veranderen. Ik zou het niet gelijk spijt noemen, maar toch van die momenten die wel blijven hangen.

Wat is het beste advies dat je ooit gekregen hebt?
Het allerbeste advies dat me ooit is gegeven, is toch dat je altijd jezelf moet zijn en je voor niemand moet veranderen. Iedereen is mooi op zijn of haar eigen manier. Als je je voor anderen gaat veranderen moet je altijd een nepbeeld van jezelf ophouden.

Waar heb jij moeite mee?
Dat is als mij zelf iets niet lukt. En ook dat ik iets beter had willen doen zoals iets voor school of voor vrienden en dan vind ik het altijd wel moeilijk om te accepteren dat het gewoon niet is gelukt. Maar ik moet gewoon onthouden dat het kan gebeuren en dat het prima is om fouten te maken.

Wat vind je van Zwarte Piet?
Ik vind dat er niks mis is met Zwarte Piet. Het is een hele oude kindertraditie die al jaren bestaat en ik vind dat zoiets niet veranderd moet worden.

Wat vind jij van Black Lives Matter?

Ik vind dat iedereen gelijk is, waar je maar vandaan komt of hoe je er uitziet en wat je huidskleur is. Black lives doen er zeker toe, alle levens doen er toe en ik vind dat sommige denken dat alleen bepaalde mensen hun leven er toe doen. Iedereen is een mens, iedereen heeft ook een mening over dingen, die kunnen we niet veranderen maar ze zullen moeten begrijpen dat de wereld zo is gemaakt en iedereen rechten heeft, ook mensen van kleur.

Tekst: Joanna Jochijms