Horster nominaties Ambtenaar van het jaar

Roel Wijnhoven uit Horst, werkzaam als adviseur areaalbeheer bij Waterschap Limburg, is één van de genomineerden voor de verkiezing van ambtenaar van het jaar. Deze verkiezing wordt voor de tiende keer georganiseerd door de website publiekdenken.nl, een kennisplatform voor professionals werkzaam in de publieke sector.

Ambtenaren kunnen door hun collega’s worden voorgedragen voor de verkiezing. Hieruit wordt een top 100 samengesteld waar het publiek vervolgens op kan stemmen. De twaalf genomineerden met de meeste stemmen gaan door naar de eindronde, waarbij zij onder andere een pitch voor een jury moeten houden. Voor Wijnhoven kwam de nominatie als een complete verrassing, zegt hij. “Twee collega’s van het Waterschap stonden vorig jaar in de top 100. Uiteindelijk mocht er één van hen door naar de laatste ronde. Dus ik kende de verkiezing wel. Het mailtje dat ik vorige week dinsdag van de organisatie kreeg met daarin het bericht dat ik was genomineerd, kwam als echter als een grote verrassing. Ook omdat ik nog maar 1,5 jaar bij het Waterschap werk.” Wie hem heeft voorgedragen weet hij dan ook niet. “Mijn leidinggevende weet het wel, maar wilde verder niets zeggen. Toen dacht ik: laat dan ook maar”, zegt hij lachend. Hij vindt het een hele eer, maar hij is eigenlijk niet zo van op de voorgrond treden. “Gelukkig heb ik een campagneteam van het Waterschap achter me staan. Die gaat me helpen met stemmen werven.”

Als adviseur areaalbeheer vormt Wijnhoven onder andere de schakel tussen beleid en uitvoering. “Vergelijk het met een soort projectleider. De onderwerpen waar ik me mee bezig houd, zijn heel divers. Waar we de afgelopen jaren bijvoorbeeld veel mee te maken hebben, is de droogte. Het beleid was er eerst op gericht om het water zo snel mogelijk af te voeren. Nu kijken we hoe we het water zoveel mogelijk kunnen vasthouden. Wat dat betreft vind ik het ook fijn dat zo’n verkiezing duidelijk maakt dat het beeld van de stoffige ambtenaar, wat sommige mensen hebben, niet klopt. Als je naar de lijst kijkt zie je ook dat die heel divers is.”
Naast Roel Wijnhoven is ook Nicole van Engelenburg- Teluij uit Horst, werkzaam bij de gemeente Peel en Maas, genomineerd. Op 28 oktober wordt bekendgemaakt welke twaalf door mogen. Op 15 december vindt de finale plaats in Almere. Kijk voor meer informatie op www.publiekdenken.nl

Tekst: Marieke Vullings