Veiligheidsregio tikt burgemeester Palmen op vingers na videoboodschap

Burgemeester Ryan Palmen is donderdag 15 oktober op het matje geroepen door Antoin Scholten, de voorzitter van Veiligheidsregio Limburg-Noord. Palmen uitte zijn twijfels in een videoboodschap over het landelijke coronabeleid van het kabinet.

In de videoboodschap, die Palmen donderdagochtend op sociale media postte, richtte hij zich tot de mensen die twijfels hebben over de coronaregels. “Ik moet zeggen dat ik daar, hoe langer hoe meer, mijn twijfels bij begin te krijgen”, zei hij in de video. “Want ook ik vraag me wel eens af van: is dit nou wel nodig?” Daarna zegt hij dat iedereen zich gewoon aan de regels moet houden die het kabinet oplegt.

Sorry
De voorzitter van Veiligheidsregio Limburg-Noord, Antoin Scholten, was genoodzaakt om Palmen hierop aan te spreken. Zelf zegt de burgemeester dat het allemaal niet zijn bedoeling was. “In eerste instantie heb ik mij daarom ook direct verontschuldigd bij de veiligheidsregio. Sorry.” Maar hij staat wel nog steeds achter zijn uitspraken. “Ik heb dit gezegd omdat het heel begrijpelijk is dat ook inwoners uit Horst aan de Maas soms hun twijfels hebben over de coronaregels. Dan ben ik bij iemand op visite en stellen ze aan mij vragen als: waarom zijn er geen koopavonden meer? Want met koopavonden heb je meer tijd en zou je dus meer spreiding kunnen krijgen. Dan weet ik soms ook geen antwoorden op deze vragen. Het heeft dan ook geen zin om dat vast riedeltje aan noodverordeningen op te gaan noemen. Ik begrijp zo’n vraag.”

Achter beleid

Veiligheidsregio Limburg-Noord laat in een officieel statement weten: “De oproep vanuit het kabinet tijdens de laatste persconferentie was helder: we staan samen aan de lat voor het naleven van de maatregelen en daarmee kunnen we verdere verspreiding van het virus voorkomen. Als Veiligheidsregio Limburg-Noord staan we achter de boodschap van het Rijk en vinden we het uitstralen van die gezamenlijkheid erg belangrijk. Daarom heeft op donderdag 15 oktober een gesprek plaatsgevonden tussen burgemeester Palmen en de voorzitter van Veiligheidsregio Limburg-Noord Antoin Scholten. In dit gesprek heeft de burgemeester benadrukt dat hij zich nadrukkelijk achter het landelijk en regionaal beleid en de strengere maatregelen schaart.” Op de vragen of de veiligheidsregio de uitlatingen van Palmen een slimme zet vindt en of ze afstand doet van de woorden, wil de organisatie niet ingaan. “Wij houden ons bij dit statement.”

Verkeerd opgepakt
Palmen kreeg na de video een hoop reacties. “Na het posten van de boodschap ben ik heel druk geweest met dingen waarmee ik eigenlijk niet druk mee bezig wil zijn”, zegt hij. “Ik vind het dan jammer dat er 15 seconden uit een video worden gehaald en media hiermee koppen. Anderzijds begrijp ik dat, want zo werkt het.” Palmen vindt het ook jammer dat veel mensen zijn boodschap verkeerd oppakken. “Deze video ging er met name om dat wat je ook van de regels vindt, houd je er gewoon aan. Zo krijgen we corona samen onder controle.”

Ook kreeg Palmen reacties vanuit de Horster politiek. D66+GroenLinks vroeg zich af of dit statement wel zo handig was. 'Met verbazing hebben we kennisgenomen van de video van de burgemeester. Met welk doel heeft de burgemeester deze uitlatingen gedaan? Waren het persoonlijke opvattingen of gaat het om opvattingen op bestuurlijk gebied?' D66+GroenLinks heeft nog geen reactie gehad van de gemeente Horst aan de Maas.

Tekst: Niels van Rens