Sint-Odakerk Melderslo mogelijk nieuwe bestemming basisschool De Brink

Uit een enquête over de herbestemming van de Sint-Odakerk in Melderslo blijkt dat de inwoners van het dorp het liefst woningbouw of onderwijs zien in de kerk. Werkgroep Kern op de Horizon gaat nu kijken of het mogelijk is om basisschool De Brink te verhuizen naar het kerkgebouw.

Werkgroep Kern op de Horizon legde de inwoners uit Melderslo een enquête voor waarin zij konden kiezen wat de beste herbestemming is voor de Sint-Odakerk. “Uit onderzoek blijkt namelijk dat de kerk nog zo’n vijf jaar meekan”, vertelt Bas van de Lisdonk, één van de werkgroepleden. “Daarna duikt het gebouw in de rode cijfers. Met het oog op het dalende aantal bezoekers van de Sint-Odakerk zijn we genoodzaakt om het gebouw een andere invulling te geven.”

Opwaardering centrum
Daarom is de werkgroep Kern op de Horizon ontstaan, op initiatief van de Melderslose Marian Gubbels. “Ze kwam naar mij toe met de vraag om de kerk en ook haar omgeving op de schop te nemen”, zegt Van de Lisdonk. “Als we een nieuwe invulling van de kerk vinden, kunnen we ook net zo goed haar omgeving verbeteren. De bedoeling is dus dat het centrum van Melderslo in de komende jaren opgewaardeerd wordt. We kijken niet alleen naar de kerk, maar dus breder. Vandaar ook de naam Kern op de Horizon.”

Verhuizing De Brink
De werkgroep stapte met de plannen richting het bisdom. “Zij was meteen enthousiast. Ook het bisdom zag in dat er iets met het kerkgebouw moest gebeuren. Het is fijn als dan alle neuzen dezelfde richting op staan.” Kern op de Horizon vroeg in een enquête aan de inwoners van Melderslo wat zij graag in het gebouw zien. “Daaruit bleek dat de meesten woningbouw noemden en een school. Het is geen geheim dat we al ideeën hebben om basisschool De Brink te verhuizen naar het gebouw. Het is fijn dat onze inwoners dit ook inzien.” De Brink is geen slecht pand, zegt Van de Lisdonk. "Maar het is inmiddels wel 40 jaar oud. Als we de school naar de kerk verhuizen, kunnen we in het leegstaande schoolgebouw woningbouw realiseren. Hier is al jaren vraag naar. De Sint-Odakerk is in ieder geval groot genoeg voor de basisschool. Wellicht is er dan nog plek over om in andere ruimten woningbouw te realiseren of iets anders.”

De werkgroep gaat nu kijken om de resultaten van de enquête in een concreet plan uit te werken. “Dit plan leggen we dan voor in een informatiebijeenkomst aan onze inwoners. Hieruit komt een eindontwerp dat we weer willen voorleggen bij de gemeente. We hopen dat we dan over vijf jaar al aan de slag kunnen.”

Tekst: Niels van Rens