Gemeente Horst aan de Maas neemt geen standpunt in over uiterlijk Zwarte Piet

De gemeente Horst aan de Maas laat zich niet uit over de zwartepietendiscussie. Het is aan de sinterklaascomités van de dorpen hoe het uiterlijk van de zwarte pieten eruit ziet.

Volgens de gemeente Horst aan de Maas is de zwartepietendiscussie een lastig onderwerp voor iedereen. “Als gemeente kiezen wij geen partij in de discussie over het uiterlijk van Zwarte Piet”, zegt een woordvoerder. “De invulling is aan de dorpen zelf. We gaan er vanuit dat het een respectvol feest is voor iedereen.” In een bijeenkomst die onlangs werd gehouden konden dorpen hierop reageren en hoe ze zelf in de discussie staan. “Steeds meer organisaties, scholen, organisaties en openbare locaties volgen het uiterlijk in het Sinterklaasjournaal, dus met roetveegpiet of kleurlingen.

Mix
Daarnaast is er gesproken over de Zwarte Pietendiscussie. Dat is een lastig onderwerp voor iedereen. Ik heb het standpunt van de gemeente uitgedragen: Als gemeente kiezen wij geen partij in de discussie over het uiterlijk van zwarte piet. De invulling van het sinterklaasfeest is aan de dorpen zelf. We gaan er vanuit dat het een respectvol feest is voor iedereen. Op besloten locaties wordt vaker nadrukkelijk gevraagd om zwarte pieten. De ene organisatie past zich steeds meer aan of gebruikt dit als overgangsjaar, de andere mixt tussen roetveegpiet en zwarte pieten en weer een andere blijft zwarte piet gebruiken.” Het lastigste is als één dorp een andere kleur hanteert dan andere dorpen. “Dat geeft moeilijkheden”, zegt de woordvoerder. “Dan kan dat vragen oproepen.”

Huisbezoek
Het Sinterklaasfeest is dit jaar anders dan anders vanwege het coronavirus. Ook daar laat de gemeente de dorpen vrij in wat ze doen, als er maar aan de maatregelen wordt gehouden. In Grubbenvorst is er een initiatief van het Sinterklaascomité om een toertocht met Sint en pieten te houden. “Alle gezinnen uit Grubbenvorst kunnen zich via de website van Gewoën Grubbenvors aanmelden”, vertelt Roy Huys, voorzitter van Sinterklaascomité Grubbenvorst. “Op zaterdag 21 en zondag 22 november gaat de Sint dan al deze adressen af, belt aan en geeft de kinderen een snoepzakje. Samen met zijn pieten rijdt hij door heel Grubbenvorst met een Amerikaanse cabriolet. Hij heeft het dit jaar dus nog steeds heel druk.”
In andere dorpen wordt ook gekeken naar alternatieven. Want een echte intocht is geen sprake vanwege het coronavirus. “Veel ideeën passeerden tijdens de bijeenkomst”, zegt de woordvoerder van de gemeente. “Zo zijn er plannen als een Kiss&Ride, een spellenmiddag, een livestream tot alleen activiteiten op school. Uiteraard moeten deze activiteiten allemaal voldoen aan de eisen van het RIVM.”

Tekst: Niels van Rens