Noodkreet vanuit VC Trivia: sporthal in Meterik is essentieel

Voor volleybalvereniging VC Trivia is het op dinsdag 10 november erop of eronder. Tijdens de gemeenteraadsvergadering buigt de raad zich over het voorstel om een binnensportaccommodatie te bouwen voor onder andere de volleybalclub op sportpark de Vonckel in Meterik. De nood is hoog, aldus voorzitter Ben Kleuskens.

Na de bekendmaking van de begroting vanuit het College van B&W van de gemeente Horst aan de Maas staat volleybalvereniging VC Trivia er ineens heel anders voor. Meerdere malen sprak voorzitter Ben Kleuskens de raad toe tijdens raadsvergaderingen dat de nood hoog is om één binnensportaccommodatie te hebben voor de club met driehonderd leden. “We hebben geen vast onderkomen”, vertelt hij. “Onze leden en vrijwilligers reizen elke week af naar één van de zes verschillende locaties waarin onze club gehuisvest is. Door de week ’s avonds wordt er getraind op deze locaties en in het weekend worden hier de wedstrijden gespeeld. Vaak komt het voor dat de trainingen elders gehouden worden als waar de wedstrijden gespeeld worden. Dit werkt gewoon niet en daarom hebben we een gezamenlijk sporthal nodig.”

Nood hoog
Het is niet onbekend dat de nood voor VC Trivia hoog is. In eerste instantie pleitte wethouder Han Geurts voor één centraal sportpark voor alle binnen- en buitensporten voor het cluster America, Hegelsom en Meterik op het sportpark de Vonckel, waar VC Trivia nog altijd voor open staat. Toen voetbalclub AVV America had aangegeven op 26 november 2019 niets te voelen voor dit plan gingen de onderzoeken voor de buitensport en binnensport separaat van elkaar verder. Het onderzoek van de binnensport is al enkele maanden afgerond. “Eindelijk ziet het college in dat de nood hoog is”, zegt Kleuskens.

Vergissingen
Want de voorzitter van VC Trivia ziet binnen de club dat de leden, vrijwilligers en bezoekers het steeds vervelender vinden: “Alle constant moet wisselen tussen accommodaties, dat werkt niet. Daarnaast is het voor onze leden niet leuk dat zij andere leden nooit of nauwelijks zien. Al je leeftijdsgenoten die in andere teams van Trivia zitten, zien ze niet. Met één sporthal krijg je die interactie wel. Dat wordt nu heel erg gemist.” Daarnaast staan de tegenstanders volgens Kleuskens vaak op de verkeerde locatie omdat zij zich vergist hebben in de plekwaar de wedstrijd gespeeld moet worden. Het gevolg hiervan is dat de wedstrijd later begint, maar ook de wedstrijden die erna gespeeld moeten worden op dezelfde locatie beginnen later.

Allemaal voor niets
Dit probleem speelt al een flink aantal jaar. “Vrijwilligers en onze leden zijn dat beu en dat is ook heel begrijpelijk”, zegt Kleuskens. “Daarom is het voor ons ontzettend belangrijk dat op dinsdag 10 november de raad instemt met dit voorstel. Het is dan letterlijk en figuurlijk erop of eronder voor VC Trivia. Ik meen oprecht dat als de raad geen akkoord geeft dat er pijlers onder de vereniging wegvallen. Ons bestaansrecht is dan in gedrang. Vele uren die vrijwilligers jarenlang erin gestoken hebben, om zonder enige hulp van buitenaf, drie verenigingen in één vereniging te laten opgaan is dan allemaal voor niets geweest. Laat de hoop op een sporthal voor de vrijwilligers en leden niet als sneeuw voor de horizon verdwijnen, want dan is het voor hen klaar.”

De gemeenteraad vergadert op dinsdag 10 november in de raadszaal in de gemeente Horst aan de Maas over dit voorstel. Het gaat om het bouwen van een binnensportaccommodatie op De Vonckel in Meterik. Ook is het de bedoeling om een air dome te realiseren. Deze extra zaalcapaciteit is voor sporten die in de winter van buiten- naar binnensport gaan. In totaal gaat de sporthal en air dome 8,5 miljoen euro kosten. De bedoeling volgens Kleuskens is dat de nieuwe sporthal voor het nieuwe volleybalseizoen 2021-2022 gereed is.

Tekst: Niels van Rens