Geen grote carnavalsactiviteiten in Horst aan de Maas

De Limburgse veiligheidsregio’s hebben, in samenspraak met gouverneur Theo Bovens en na overleg met alle Limburgse burgemeesters, besloten om in navolging van de provincie Noord-Brabant alle vergunningsplichtige carnavalsevenementen te cancelen vanwege het coronavirus.

Voor Horst aan de Maas betekent dat onder andere de Sleuteloverdracht, de Hôrster Carnavals Parade en andere grote evenementen geen doorgaan kunnen vinden. Ook optochten kunnen niet doorgaan. De verantwoordelijkheid voor de vergunningverlening ligt normaal gesproken bij de burgemeester, maar voor de eenduidigheid en het voorkomen van regionale en lokale verschillen trekken de veiligheidsregio’s samen één lijn in de provincie Limburg.

Waterbedeffect
Het besluit had enkele redenen. Het naleven van de 1,5 meter is lastig wanneer mensen in grote groepen samenkomen, laat staan wanneer er alcohol gedronken wordt en mensen worden meegenomen door carnavalsmuziek. Daarnaast loopt de provincie Limburg risico op het zogenaamd waterbedeffect. Omdat zowel in Brabant als over de grens in Duitsland traditionele carnavalsvieringen verboden zijn, is de kans groot dat mensen van (ver) buiten de provincie in grote aantallen naar Limburg en dus Horst aan de Maas komen. Dan wordt het nog drukker.

De carnavalsverenigingen in Horst aan de Maas hebben al samen met de gemeente besloten geen (voorbereidende) carnavalsactiviteiten tot carnaval te organiseren. Daarnaast brengen de verenigingen ook geen prinsen uit. Dit besluit van de veiligheidsregio’s was te verwachten.


Beeld: archieffoto Horster Carnavals Parade