Oêt de alde soos: OJC Knor Meterik

Wellicht heb je uren aan de bar gestaan in de verschillende sozen uit Horst aan de Maas. Maar heb je je ooit afgevraagd waar de namen van sozen als OJC Canix en OJC Gaellus vandaan komen? HALLO Horst aan de Maas ging op onderzoek uit. Deze week: OJC Knor in Meterik.

Nee, het is geen urban legend, verzekert voorzitter Lars van der Vight: “De naam Knor is inderdaad verzonnen toen iemand tijdens de oprichtingsvergadering moest knorren van het lachen.” Vrijwilliger van het eerste uur Bert Korstjaans bevestigt het verhaal. Dat was in 1979, waardoor de soos vorig jaar het veertigjarig jubileum vierde. In die beginjaren kwamen de jongeren van Meterik nog bij elkaar in een keet op de Speulhofsbaan waar nu het speeltuintje is. Sinds 2004 is de soos gevestigd in MFC de Meulewiek. “Voordat we daar terechtkonden, hebben we nog een tijdje in de schuur van de buren gezeten.” In 1979 vond ook de eerste editie plaats van het festival Knorpop. “In 1982 stond Golden Earring op het programma”, weet Bert. De band vroeg 15.000 gulden, waarvan de helft vooruit betaald moest worden. “Op de dag zelf wilde de manager de andere helft in contant geld.”
OJC Knor kent momenteel 71 vrijwilligers, in leeftijd variërend van 16 tot 26 jaar. Door het jaar heen worden diverse activiteiten georganiseerd. Zo is de kerstweek altijd één van de hoogtepunten. “Dan pakken we echt uit", vertelt Lars. "Zo gaan we op eerste kerstdag met de bus naar een discotheek in Duitsland en is er op derde kerstdag bingo.”
Festivals als Knorpop en Hardknor trokken jaarlijks veel bezoekers. Acts als Kensington, Chef’ Special en Afrojack stonden op het podium in Meterik. Knorpop is enkele jaren geleden ter ziele gegaan. Als alternatief kwam het festival Inside the Cage, dat vorig jaar het vijfjarig jubileum vierde. “We zouden eigenlijk in oktober weer een editie hebben, maar dat gaat vanwege corona niet door. We zijn wel naar een alternatief aan het kijken.”
In de nabije toekomst staat een verbouwing van de soos op het programma. Van der Vight: “We gaan de bar vernieuwen, schilderen en er komt een nieuwe geluidsinstallatie. De soos is drie weken gesloten en we hopen eind oktober alles klaar te hebben.”

Beeld: archief OJC Knor