Geplukt Jan Jenneskens- Meerlo

Meerlo is zijn dorp. Hij woont er al 61 jaar en is de vijfde generatie op boerderij Bekenhof, die ooit door zijn voorouders is gebouwd. “Meerlo is mijn thuis”, zegt hij dan ook vol overtuiging. De kans om wethouder te worden van de gemeente Venray liet hij echter niet aan zich voorbij gaan. Deze week wordt Jan Jenneskens geplukt.

Nog een kleine week en dan wordt Jan geïnstalleerd als wethouder van de gemeente Venray. Politieke ervaring heeft hij niet, al is hij wel bekend met het politieke spel in zijn hoedanigheid als bestuurder van Dynamiek Scholengroep en gezondheidsmaker van Gezondste Regio 2025. De vraag of hij de opvolger wilde worden van Martijn van der Putten kwam onverwacht, maar triggerde hem toch genoeg om er serieus over na te denken. “De kennismaking met de D66-fractie verliep heel plezierig. Ik heb toen nog een week bedenktijd gevraagd en kwam tot de conclusie dat ik het wilde doen. Het is een hele nieuwe ervaring en een unieke kans die ik nooit meer krijg. Ik zal er mijn weg in moeten vinden, ik heb voldoende steun en vertrouwen van mijn fractie en het bestuur van D66.” Verhuizen voor zijn nieuwe baan hoeft hij niet, maar daar moet door de gemeenteraad van Venray nog wel ontheffing voor worden verleend.
Jan is de oudste van zeven kinderen en omschrijft zichzelf als een sportief kind. Hij voetbalde in het eerste elftal van Meerlo en wilde eigenlijk sportleraar worden. Totdat hij zich besefte dat dit betekende dat hij in Tilburg op kamers zou moeten. “Dat wilde ik niet, want dan zou ik onder andere door de week niet kunnen trainen. Dus besloot ik naar de lerarenopleiding in Venlo te gaan. Ik was namelijk ook leider van het pupillenelftal en deed dat altijd met veel plezier. Zo kwam ik erachter dat ik het leuk vond om dingen voor elkaar te krijgen met een team en kinderen iets bij te brengen.” Jan studeerde af in een tijd dat de banen in het onderwijs niet voor het oprapen lagen. Hij had het geluk dat hij aan de slag kon op de basisschool in Meerlo. Na een aantal jaren werd hij adjunct-directeur om uiteindelijk in 1989 directeur te worden van de school. Hij stond ook nog af en toe als vervanger voor de klas, dat betekende dat hij ook wel eens les gaf aan zijn eigen kinderen. “Dat vonden ze niet altijd leuk, nee”, lacht hij. Het onderwijs ligt hem na aan het hart, zegt hij. “Ik vind het belangrijk dat iedereen een eerlijke en gelijke kans krijgt.”

Rode draad
Hij werd bestuurder van SKO Meander, de voorloper van Dynamiek Scholengroep. Dit deed hij twaalf jaar, totdat de kans voorbij kwam om campusdirecteur te worden van het Blariacum College in Blerick. Daar kwam na twee jaar echter al een einde aan. “Ik heb er een plezierige tijd gehad, maar er was een verschil van inzicht over de toekomst van de school. Ik heb dat erg jammer gevonden, het heeft me ook geraakt.” De rode draad in Jans leven is dat er altijd weer wat op zijn pad komt. In dit geval was dat de Gezondste Regio 2025. “Mijn voorganger stopte en het zou eigenlijk maar voor een periode van drie maanden zijn. Uiteindelijk ben ik er bijna drie jaar werkzaam voor geweest. Ik heb dit met enorm veel plezier gedaan. Het was een beetje pionieren en zoeken naar middelen. We hebben daarin een aantal grote slagen gemaakt. Mijn opvolger, Caroline Kortooms, kan zich nu concentreren op de inhoud en nieuwe verbindingen leggen. Want alleen kun je niets en samen kom je ver.”

Ambities en dromen
Jan is al 37 jaar getrouwd met Gerty, samen kregen ze vier kinderen. Hans, Joost, Marlou en Emma. Hans overleed op 14-jarige leeftijd aan meningokokken sepsis, een infectieziekte veroorzaakt door een bacterie. “Hij was die zondag samen met zijn broer clubkampioen van de tennisclub geworden. In de nacht van zondag op maandag werd hij ziek en de volgende dag is hij overleden. Dat is deze week achttien jaar geleden.” De plotselinge dood van Hans had veel impact op het gezin, want hoe moesten ze nu verder? “Gelukkig hebben we daar samen een goede weg in kunnen vinden. De andere drie hebben hun ambities en dromen waar kunnen maken en daar ben ik erg dankbaar voor.”

Om te ontspannen wandelt en fietst Jan graag met zijn Gerty. “Zo hebben we laatst nog de veertiendorpentocht in Venray gefietst. Ik kan niet goed, niets doen. Ik ben graag bezig en hou van gezelschap. Ik vind altijd wel een moment om mijn hoofd leeg te maken, bijvoorbeeld tijdens het grasmaaien, dan komen vaak ook goede kansen en ideeën naar boven.”

Tekst en beeld: Marieke Vullings