'Samen vorm geven aan saamhorigheid'

In Hegelsom is vrijdagochtend 11 september het Hegelsoms Hulp- en Ondersteuningspunt (HEHO) officieel gepresenteerd. Dit gebeurde door middel van de onthulling van een bordje door wethouder Han Geurts van Horst aan de Maas en Mario van Rens van de werkgroep.

HEHO is een burgerinitiatief ontstaan uit de dorpsenquête die in 2018 werd gehouden. Daaruit bleek dat er behoefte is aan een steunpunt, vertelt Mario van Rens. De werkgroep zorg en welzijn van het Dorpsplatform Hegelsom is hier vervolgens mee aan de slag gegaan. In april is het ondersteuningspunt van start gegaan. Elke vrijdagochtend kunnen inwoners binnenlopen bij café Debije voor een kopje koffie en een praatje. “Waar nodig kunnen we dan helpen bij vragen die er zijn of ondersteuning bieden”, aldus Van Rens. “Denk bijvoorbeeld aan hulp bij het boodschappen doen of de administratie. Laatst vroeg iemand ook hulp bij het zoeken van een schaakmaatje. Met HEHO willen we samen vorm geven aan saamhorigheid. Het is burenhulp op dorpsniveau. Onze ervaringen tot nu toe zijn dat Hegelsommers het heel leuk vinden om op vrijdagochtend samen een kopje koffie te drinken.”
Wethouder Han Geurts prijst het initiatief van het dorp. “Het is echt een initiatief dat bij Hegelsom past. We kunnen wel allemaal moeilijk structuren verzinnen om mensen te bereiken met een hulpvraag. Maar hier kunnen mensen gewoon even binnenlopen voor koffie en een praatje. Dit is laagdrempelig en dat is de kracht van dit initiatief. Want de drempel om überhaupt hulp te vragen is al hoog. Neem zo’n voorbeeld als het zoeken van een schaakmaatje. Dit kan makkelijk resulteren in eenzaamheid. Als gemeente horen we zo’n hulpvraag graag in een vroeg stadium zodat we daar iets aan kunnen doen.” Hij voegt eraan toe dat volgens hem in veel kernen de bereidheid om anderen te helpen groot is. “Dat is mooi om te zien.”
Kijk voor meer informatie over HEHO op de website van het Dorpsplatform.