15 vragen aan Didi Christiaens

Iedere week beantwoordt een jongere uit Horst aan de Maas de 15 vragen. Deze week is dat Didi Christiaens uit Horst.

Wie kent jou het beste?
Mijn vader en moeder en mijn vriendin Anne Keijzers. Ik ben al heel lang vriendinnen met haar. Toen ik hier kwam wonen heeft ze er voor gezorgd dat ik me thuis voelde in Horst. Daardoor ben ik nu zelfverzekerd.

Wat was het laatste boek dat jij heel erg leuk vond?
Het laatste boek dat ik leuk vond is Schuld. Het is een heel mooi en spannend verhaal. Het zou zo echt gebeurd kunnen zijn. Het boek gaat over een meisje dat visioenen krijgt en later komen die visioenen ook uit.

Als je terug in de tijd zou gaan, wat zou je jezelf voor advies meegeven?
Zeg nooit dat je het niet kan. Want vaak kan je het wel als je er zelf in gelooft. Ik wilde heel graag naar havo /vwo, omdat ik een doel heb. Op de basisschool werd mij verteld dat mijn werkwoordspelling beter moest. Ik heb toen bijles gekregen van Hanneke omdat ik het heel graag wilde. Daarna was mijn Cito-toets zo goed dat ik havo/vwo-advies heb gekregen. Ik weet dat ik er hard voor heb moeten werken met dyslexie, maar wat er ook gebeurt ik kan tenminste zeggen dat ik het heb geprobeerd.

Als je een topsporter zou zijn, waar zou je dan heel goed in willen zijn?
Ik turn bij Hosema. Dus als ik een topsporter zou zijn dan zou turnen mij heel erg leuk lijken. Ik vind de wedstrijden nu ook heel leuk. Ik vind de vloer het leukste, omdat je daar op muziek je oefeningen kunt laten zien. Hoogspringen bij atletiek lijkt me ook heel leuk. Ik heb lange benen en het lijkt me gewoon grappig om heel hoog te kunnen springen.

Met welke artiest zou jij je leven willen ruilen?
Met geen enkele artiest. Ik zou het echt heel vervelend vinden als ik overal herkend zou worden. Of als ik een keer mijn haar slordig heb zitten en dan meteen in een roddelblad staat.

Welk fictief figuur doet jou denken aan jezelf?
Toen ik heel klein was keek ik vaak de film Monsters Inc. Ik herken mezelf in het meisje in de film. Van die twee kleine eigenwijze staartjes, grote bruine en nergens bang voor zijn.

Ben je bijgelovig?
Ik ben heel nuchter. Toch had ik met turnen een keertje mis gesprongen met de sprong. Toen durfde ik ineens niet meer. Ik ben toen samen met mama een klavertje vier gaan zoeken. De sprong was tijdens de training niet meer gelukt en ook niet met inturnen. Tijdens de wedstrijd lukte het en waar het nu door kwam? Bijgeloof? Zeg het maar, ik weet het niet.

Wat is het engste dat je ooit hebt meegemaakt?
Ik ben niet bang aangelegd. Ik was wel bang dat er oorlog zou uitbreken toen Trump president werd.

Wat ligt er onder jouw bed?
Een logeermatras. Bij ons is iedereen welkom. Er blijft vaak iemand logeren.

Optimist, pessimist of realist?
Ik ben optimistisch. Ik ga overal voor. Als ik denk dat ik het kan dan ga ik er voor. Hoe hard ik daar dan ook voor moet werken.

Als je een dier was, wat zou je dan zijn?
Als ik een dier was, zou ik een giraffe zijn. Ze hebben een lange nek en kunnen overal kijken. En ik vind hun neus en tong zo leuk. Maar ik zou niet op de savanne willen wonen maar lekker in de dierentuin. Lijkt me namelijk niks om weg te moeten rennen voor een leeuw of stropers die op de loer liggen.

Welk kinderprogramma vind je stiekem nog steeds leuk?
Ik kijk bijna nooit tv, meestal alleen op zaterdag. In de vakantie vind ik de CupCakeCup ook leuk. Ik vind het heel knap hoe goed die kinderen zijn. Ik vind het zelf ook leuk om te bakken.

Welke emoticon gebruik je het meest?
De lach-smiley met traantjes in de ogen. Ik moet vaak lachen en deze geeft mijn emotie dan het beste weer. Zeker als ik de slappe lach heb.

Hoe wil je graag dat anderen jou zien als ze je voor het eerst ontmoeten?
Ik wil graag dat anderen mij zien als aardig en spontaan. Ik zou het niet leukvinden als mensen mij vervelend en irritant vinden. Ik ben een open en toegankelijk persoon die graag andere helpt. Zo help ik mijn oma soms met kleine klusjes. Vooral toen hier de lockdown was deed ik wel eens een boodschap voor haar. Of toen oma ziek was, hielp ik haar met de afwas of iets anders.

Dag of nacht?

Overdag. Ik beleef dan leuke dingen met vriendinnen of maak iets mee. Zo houd ik bijvoorbeeld van naaien en heb ik mondkapjes genaaid en eigen kleren. Dit lukt in de nacht niet dan is het licht te slecht om goed te kunnen naaien. Maar ik vind uitslapen wel heel fijn dus als de nacht lang duurt vind ik dat niet erg.

Tekst: Jélena Bours