VVD wil winterterrassen

Zowel Centrummanagement Horst als Koninklijke Horeca Nederland ziet wel iets in het voorstel van de VVD Horst aan de Maas om de terrassen in herfst en winter ook open te stellen. De politieke partij wil hiermee de horecaondernemers tegemoet komen.

In een brief aan het College van B&W wijst de VVD erop dat voor veel horeca het lastig is om, als straks de terrassen weer moeten sluiten, binnen de anderhalvemetermaatregel na te leven. Zij stelt daarom voor horeca de mogelijkheid te geven een winterterras open te stellen. De VVD vindt dat het college daarvoor het gesprek moet aangaan met de ondernemers.
Desgevraagd laat Anita Rongen van het Centrummanagement Horst weten wel iets in het voorstel te zien. “Het centrummanagement staat daar heel positief tegenover. Wij vinden het belangrijk de horeca daarin te ondersteunen. Er moet dan wel eerst in overleg gekeken worden hoe dat in praktijk zou kunnen werken. Welke kosten neemt dit met zich mee. Terrassen moeten dan bijvoorbeeld verwarmd worden. Daarover willen we in gesprek met de horeca.”
In andere Limburgse gemeenten wordt momenteel ook gesproken over het langer of zelfs permanent opstellen van terrassen, geeft een woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland regio Noord-Limburg aan. “Vaak ook zelfs op grotere oppervlakten dan pre-corona. We zien dat een ondernemer ongeveer drie keer zoveel ruimte moet innemen als in de situatie voor corona. Dit omdat we anders de 1,5 meter afstand niet kunnen handhaven. Wanneer een ondernemer dus niet extra ruimte krijgt voor buiten, kan hij slechts een derde van zijn oude omzet behalen op zijn ‘oude terras’. Een ondernemer die geen terras heeft, of het terras in de winterperiode moet opruimen heeft zeer waarschijnlijk een groot probleem. Een groot deel van de gasten zit normaal gesproken al graag buiten en in deze rare periode al helemaal.” Volgens de woordvoerder is een groot terras momenteel voor velen noodzakelijk om te overleven als ondernemer. “Wanneer een gemeente daaraan mee wil werken juichen we dat toe en gaan we graag in gesprek met de gemeente om dat praktisch, snel en met zo min mogelijk regels mogelijk te maken. We zien ook op veel plekken dat een ruimer terras zorgt voor meer levendigheid en gezelligheid in de buurt en tevreden bewoners.”