Swolgens script onder de aandacht van Hollywood

De Swolgense filmmaker Wiek Lenssen krijgt de kans om zijn script The Herd onder de aandacht te brengen van Hollywood. Zijn scenario is namelijk geselecteerd voor deelname aan de Retreat & Fellowship Contest. Dat betekent dat Lenssen vijf dagen lang zijn script kan pitchen bij afgevaardigden van studio’s en managers.

Een gouden kans, noemt Lenssen het. Al hangt er nog wel een donkere wolk genaamd corona boven het avontuur. “Het gebied in Californië waar het ‘retreat’ plaatsvindt, is zwaar getroffen”, vertelt de Swolgense filmmaker. “Daardoor is het nog erg onzeker of ik er heen kan reizen. De organisatie heeft daarom besloten het programma virtueel in te richten. Dus gaat het wel door, maar dan in een andere vorm en op afstand. Of de situatie moet voor 17 oktober zodanig veranderen dat het toch veilig is om te gaan, maar daar heb ik niet al te veel hoop op.” Dat betekent dus waarschijnlijk dat Wiek in de avonduren voor de pc mag zitten. “Er is namelijk 9 uur tijdsverschil.” Het ‘retreat’ duurt vijf dagen. Van 09.00 tot 17.00 uur zijn er onder andere workshops en krijgt Lenssen de kans om samen met bekende scriptschrijvers aan zijn scenario te werken. Dat hij überhaupt mee mag doen, was niet zo vanzelfsprekend. “Ik had het script ingestuurd voor de CineStory Contest. Uit meer dan 1.000 aanmeldingen, werden er 130 geselecteerd voor de kwartfinale, waaronder dat van mij. Scripts die in de halve finale komen, doen automatisch mee aan het ‘retreat’. Daar had ik mijn hoop op gevestigd.” Uiteindelijk haalde Lenssen niet de halve finale, maar daarmee was zijn kans niet verkeken. “Wie wilde, kon een plekje krijgen op de reservelijst en tot mijn verrassing kreeg ik toen bericht dat ik toch mee mocht doen. CineStory is een van de meest prestigieuze filmfestivals in de Verenigde Staten. Dit is voor mij echt dé manier om contacten te leggen in Hollywood.” Voor wie geen netwerk heeft, is het namelijk erg lastig om een voet tussen de deur te krijgen. “De stapel scripts waarop staat ‘ongelezen retour’ is erg hoog. Als je niet door iemand bent aanbevolen, dan lezen ze het niet eens.”

Kleine jongen
Het script voor The Herd telt 120 pagina’s. Het verhaal gaat over een rendierenvolk in Siberië dat immuun lijkt te zijn voor radioactieve straling. Een Nederlandse jongen, die de diagnose kanker heeft gekregen, reist af naar de stam om te proberen het geheim te ontdekken. “Het is een speelfilm van meer dan twee uur. Om zoiets in Nederland te kunnen maken is heel moeilijk. Ik hoop dat ik straks iemand tref die het samen met mij wil gaan uitwerken. Dan is mijn opzet geslaagd. Het liefste wil ik het ook zelf regisseren, maar het kan natuurlijk ook zijn dat ze er een andere regisseur op willen zetten. Ik ben maar een kleine jongen daar. Hollywood is een iets grotere speelplaats dan Horst aan de Maas”, zegt hij lachend.

Stiekem ziet hij zichzelf wel over een paar jaar op dat podium staan, met een gouden beeldje in zijn handen. Grappend: “And the Oscar goes to… Dat is wel een droom natuurlijk. Maar daarvoor moet er eerst nog heel wat water door de Maas gaan. Ik werk al verschillende jaren aan dit script waar ik heel enthousiast over ben en ik ben blij dat het nu zijn vruchten gaat afwerpen.”

Tekst: Marieke Vullings