VVD en SP geven ‘rode vlag’

Wethouder Han Geurts van gemeente Horst aan de Maas is dinsdag 8 september door de oppositiepartijen op het matje geroepen. De wethouder kreeg een motie van afkeuring aan zijn broek vanwege de in hun ogen slechte communicatie in het dossier ’t Gasthoês.

Vage beantwoording, broddelcommunicatie, toezeggingen die niet worden nagekomen. De VVD en SP zijn kortom niet blij met wethouder Geurts als het gaat om de verbouwing van ’t Gasthoês en de communicatie daaromheen. Tijdens de raadsvergadering sprak fractievoorzitter Peter Elbers (VVD) van een kwalijke zaak. “We zijn er klaar mee. De wethouder moet zich houden aan toezeggingen en communicatieafspraken.” Hij sprak over een rode vlag. De VVD vindt onder meer dat de wethouder de raad veel te laat heeft geïnformeerd over het feit dat de opleverdatum van 1 september niet gehaald zou worden. De partij vindt dat Geurts de raad veel eerder op de hoogte had moeten stellen. Samen met de SP diende de VVD daarom een motie van afkeuring in. Deze motie kan worden ingediend als een partij het niet eens is met het beleid van een wethouder. Een motie van wantrouwen is daarentegen gericht tegen de persoon zelf.

Te ver
Geurts verdedigde zich tegen de motie door te zeggen dat volgens hem alle vragen wel zijn beantwoord en dat hij zodra het kon de gemeenteraad heeft geïnformeerd. De andere partijen in de raad toonden zich verbaasd over de motie. Richard van der Weegen (PvdA) sprak over een bijzonder zwaar instrument. “Ik ben zeer verbaasd dat deze beantwoording is aangegrepen is voor deze motie.” Eveline Baas( D66+GroenLinks) en Bram Hendrix (Essentie) vielen hem bij. “Wij zijn ook altijd kritisch als het gaat om communicatie”, aldus Hendrix, “maar ik heb 100 procent vertrouwen in de wethouder en het college. Dit is een moeilijk traject en deze motie van afkeuring gaat te ver.” CDA-fractievoorzitter Loes Wijnhoven gaf aan teleurgesteld te zijn. “Ik ben uiterst verbaasd over het moment van indienen. ’t Gasthoês is een complex dossier.”
De motie werd uiteindelijk niet aangenomen.

Tekst: Marieke Vullings