Zuilen in de Peel- Bijzondere Romeinse vondsten

De nieuwe wandelroute Wegh van Meijl op Seven (WvMoS) door de Peel wordt op zondag 11 oktober officieel geopend. De route loopt van Meijel tot Sevenum en bestaat uit tien ‘Meijlen’, die gemarkeerd worden door tien basaltzuilen. In de serie ‘Zuilen in de Peel’ neemt de HALLO je samen met historicus Huub Kluijtmans alvast mee in de geschiedenis van de Peel in een voorproefje van de route. In deze aflevering: de derde en de vierde Meijl.

De derde Meijl van de WvMoS bedraagt een wandelafstand van 1.800 meter vanaf de tweede basaltzuil nabij de Kwakvors en de Scherliet in Grashoek, over de Marisberg naar de derde basaltzuil aan de Ontginningsweg. “De derde Meijl zit vol bijzondere verhalen”, aldus Huub. De meeste verhalen stammen uit de Romeinse tijd, maar meteen in het begin van deze Meijl wordt aandacht besteed aan een recentere gebeurtenis. Via een kleine omweg loopt de route langs het vliegtuigmonument. “Het is een aandenken aan de Engelse Lancaster die hier in de Tweede Wereldoorlog, op 15 juni 1943 neerstortte. De zevenkoppige bemanning liet hierbij het leven.”

Bijzondere vondst

Na een korte stop bij het monument, loopt de route verder door het bosgebied van de Marisberg. De Marisberg is de eerste van een hele reeks natuurlijke hoogtes aan de oostkant van de Peelmoerassen. Door deze hoogtes werd vroeger de natuurlijke waterafvoer van het oppervlakte water uit het Peelgebied nagenoeg geheel afsloten. De hoog gelegen Marisberg loopt met een droge uitloper tot diep in de Peelmoerassen. “De enige droge toegang tot de moerassen”, vertelt Huub. “Aan het eind van deze uitloper werd in 1910 met het turfgraven een bijzondere vondst gedaan. Turfgravers stuitten toen tijdens hun werkzaamheden op de resten van een Romeinse officier die hier samen met zijn paard en zijn schildknaap hier hun einde vonden. Deze Romeinse officier moet via de Marisberg op deze onmogelijke plek in het moeras terechtgekomen zijn.”

Eenmaal aan de Ontginningsweg staat bij het monument van de familie Drissen de derde basaltzuil. “Dit is een heel bijzondere plek”, aldus Huub. “Hier heeft de familie Drissen hun familiebegraafplaatsje ingericht. Toen ik hun vroeg of Meijlsteen III hier mocht staan was hun antwoord eenduidig: ‘Natuurlijk mag dat, zet die steen er maar bij.’”

Urnenscherven
De vierde Meijl loopt vanaf de Marisberg via het centrum van Grashoek naar Meijlsteen IV op de Houwenberg. Deze Meijl bedraagt 2.153 meter. Huub: “De Houwenberg is een verlengstuk van de Marisberg en hier zijn veel archeologische vondsten gedaan. Niet voor niets heeft de Houwenberg een beschermde archeologische status.” Zo werden er in de afgelopen jaren veel urnenscherven en Romeinse munten gevonden. Ook kwamen er Romeinse gebruiksvoorwerpen, zoals een mes, een bijl en enkele wrijfschalen uit de grond.

Al deze vondsten bewijzen dat de Houwenberg in de Romeinse periode al intensief werd bewoond. Deze bewoning heeft te maken met de gunstige ligging van de Houwenberg. “Het was een uitgebreid jacht- en visgebied uit en ten zuiden van de Houwenberg lag vruchtbare grond om voedsel op te verbouwen. Vanuit de bronnen van de Groote Molenbeek kwelde vers en fris water op”, zegt Huub. “Deze gunstige omstandigheden zorgden ervoor dat er zich hier een paar duizend jaren geleden al mensen vestigden.” Hij voegt toe: “Zeer waarschijnlijk hebben de mensen die hier toen woonden ook contact gehad met de Romeinse officier en de schildknaap waarvan de resten met turfgraven in de Peel gevonden zijn.”
De vierde Meijl eindigt midden op de Houwenberg, bij zuil IV. Deze zuil vormt het begin van de vijfde Meijl richting de Vliegert en de Schatberg. Daarover in de volgende aflevering meer.

Tekst: Aniek van den Brandt