Horst aan de Maas gaat voor één boom voor iedere inwoner

Gemeente Horst aan de Maas wil graag meedoen aan het bomenplan van provincie Limburg. Momenteel inventariseert de gemeente om te komen tot een subsidieaanvraag.

Eind vorig jaar presenteerde de provincie het plan om in Limburg 1,1 miljoen bomen te planten in de komende acht jaar. Het betekent één boom voor iedere Limburger, ruim 42.000 bomen voor de gemeente Horst aan de Maas. De provincie trok hiervoor als cofinanciering 2 miljoen euro uit voor de eerste 500.000 bomen. De gemeenten moeten met plannen komen en ook deels de kosten betalen.

Subsidies
Wethouder Eric Beurskens van de gemeente Horst aan de Maas: “Het 1 miljoen bomenplan van de provincie kent een minimale aanvraag grens. Daarmee komen allerlei losse initiatieven niet in aanmerking voor subsidie. Om dit toch mogelijk te maken heeft Landschap Horst aan de Maas geïnventariseerd en doet een gebundelde aanvraag namens meerdere initiatieven. Afhankelijk van verkregen subsidies kan het plan dan worden uitgerold.”
Daarom inventariseert de gemeente om te komen tot een subsidieaanvraag. “Het plan is waarschijnlijk in september gereed”, zegt Beurskens. “Het gaat dan vooral over herstel laanstructuren en structuren in het buitengebied. Indien de aanvraag wordt goedgekeurd gaan we dan tot uitvoering over.”

Tekst: Niels van Rens