Kermismeester: ‘Geen zuipfeesten, maar puur plezier voor kinderen’

Gaan de kermissen nu door of niet? Met deze vraag worstelde de kermismeester van Horst aan de Maas de afgelopen weken. Lei Smits regelt alles wat met attracties en kraampjes te maken heeft in deze gemeente. “Het is een hectische tijd.”

Het coronavirus zorgde voor veel roet in het eten tijdens het organiseren van de kermissen in Horst aan de Maas. Althans, op werkgebied voor kermismeester Lei Smits voor veel stress, hectiek en geschakel. “Daar was mijn vrouw de afgelopen weken niet altijd blij mee”, bekent Smits lachend. “Je bent constant bezig met het te woord staan van de kermisexploitanten en hebt vaak iemand van de gemeente aan de lijn. Je zet alles op alles om de kermissen door te laten gaan.”

Veel meegemaakt
Als kermismeester ben je verantwoordelijke voor het reilen en zeilen tijdens de kermissen. “Dit kan gaan over waar welke exploitant komt te staan, maar ik ga ook in gesprek met hen als ze wensen hebben. Ze kunnen bij mij terecht voor technische zaken, maar ook als ze even een ei kwijt willen.” Het is dus belangrijk voor een kermismeester om een goede band te hebben met zijn exploitanten. “Helaas hebben ze de laatste tijd heel wat meegemaakt”, zegt Smits. “En dat zijn vooral negatieve momenten. Voor veel kermisattractieuitbaters staat het water zo hoog.” Smits wijst met zijn vingers boven de spreekwoordelijke lippen. “Het is voor menig attractie- en kraamhouder vijf voor twaalf.” Want het leven als kermisexploitant staat niet bekend als een vetpot. Al helemaal niet als je je werk niet meer kunt uitvoeren door de maatregelen van het coronavirus. Daarom vertrokken verschillende kermismensen op donderdag 11 juni richting Den Haag om te protesteren. “En dat heeft gewerkt”, vervolgt Smits. “Gelukkig maar, want anders waren heel veel exploitanten failliet gegaan. Normaal ben ik niet van protesteren, maar soms moet je brutaal zijn, je mond opentrekken en met alle man laten zien dat het zo echt niet meer verder kan.”

Primeur
Een aantal kermissen mocht doorgaan in Nederland en zo was Lottum de eerste kermis van Limburg dat haar gasten mocht verwelkomen op zaterdag 4 juli. America volgde de dag erna. “Beiden zijn goed verlopen”, zegt Smits. “Op beiden heb ik een rondje gedaan en de exploitanten waren ongelofelijk blij dat ze weer mochten beginnen. Dat is niet in woorden uit te leggen.” In de buurgemeenten van Horst aan de Maas, Peel en Maas en Venray, waren geen kermissen. Zo zou onder andere eigenlijk de kermis in Panningen plaatsvinden. Horst aan de Maas had een primeur met Lottum. Maar hoe kan het dat in deze gemeente de feesten wel konden doorgaan? “Dat hebben we puur te danken aan het snel schakelwerk van de gemeente Horst aan de Maas”, zegt Smits. “Zij hebben alles op alles gezet om het door te laten gaan. Dat verdient zeker een pluim.”

Minder vernielingen
1,5 meter houden en minder plekken in attracties is lastig, maar zo’n ‘coronakermis’ zorgt ook weer voor positieve effecten. “Eindelijk is het dan kermis zoals hij altijd bedoeld is”, zegt Smits blij. “Geen zuipfeesten, maar puur plezier voor kinderen. Zo zijn er ook minder vernielingen aan attracties en plantsoenen dan voorgaande jaren. Daar word ik dan weer heel blij van, net als de exploitanten. Eindelijk mogen we weer en die blijdschap bevestigt weer dat ik de mooiste baan van Nederland heb.”

Tekst en beeld: Niels van Rens