Geplukt Tim Lenssen

Samen met zijn vrouw Carla heeft Tim zijn droomhuis in Lottum gevonden. Hij legt als vrachtwagenchauffeur vele kilometers af en aan het eind van de week hanteert hij de motorzaag. Deze week wordt de 38-jarige Tim Lenssen uit Lottum geplukt.

Tim Lenssen voldoet aan de eisen van het stereotype Lottummer: houdt ervan muziekbandjes te kijken, heeft vroeger rozen geoculeerd en is niet op zijn mondje gevallen. “Ik houd ervan om niet te moeilijk doen”, zegt Tim. “Gewoon lekker z’n gang laten gaan en geniet van het leven, daar draait het bij mij om.”

Achter het stuur
Tim groeide op in Lottum met zijn jongere zusje Moniek. “Pap en mam hadden een rozenbedrijf. Als sinds jongs af aan werkte ik veel op de ‘plak’. In de zomer oculeerde ik vooral rozen. Heerlijk was dat: verstand op nul en gaan. Ik houd wel van aanpakken.” In zijn vrije dagen bezocht Tim graag concerten. "Dit deed ik vooral in de zomer tijdens de verschillende zomerconcerten.” Tim behaalde zijn diploma aan het Citaverde College in Hegelsom, wat destijds nog het AOC heette. Daarna ging hij verder in de tuinbouw en boomteelt. “Ik vind het fantastisch om buiten te zijn. Ik heb altijd wat met de tuinbouw gehad.” Maar dat werd uiteindelijk niet zijn toekomstige baan. “Nee, ik volgde mijn vader op. Hij heeft na het rozenbedrijf altijd vrachtwagen gereden. Het is er eigenlijk langzaam in geslopen en na een tijdje zat ook ik achter het stuur.” Momenteel werkt Tim al een tijdje, na zeven jaar bij Kurstjens in Grubbenvorst, bij Van Leendert Transport in Broekhuizenvorst. “Vier dagen klim ik de vrachtwagen op voor mijn ritjes bij Van Leendert.”

Minicursus
Want op vrijdag, de vijfde dag, richt Tim zijn interesses op een ander gebied. “Ik doe aan sculptuurzagen.” Een niet veel voorkomende hobby. “Nee, dat hoor je niet vaak inderdaad. Het is eigenlijk per toeval op mijn pad gekomen”, vertelt de Lottummer. “Mijn schoonvader is in 2016 helaas overleden. Hij was een echt natuurmens en was vaak in de bossen te vinden. Om hem waardig te gedenken besloten we een toepasselijk sculptuur te laten maken: een houtsnijwerk.” Maar de zoektocht naar het perfecte standbeeld liep, na een aantal oproepjes op de sociale media, uit op niets. “We konden niks vinden. Balen, maar ik dacht, waarom doe ik het niet gewoon zelf? Ik ben best handig met de motorzaag. Proberen kan geen kwaad.” Daarom schreef Tim zich in voor een minicursus houtzagen in Apeldoorn. “Daar kreeg ik één dag les van een professional”, vervolgt hij. “Ik merkte dat het mij wel lag en uiteindelijk is het tot deze nieuwe hobby gegroeid.”

Paarden
Opleidingen tot sculptuurzager bestaan niet, zegt Tim. “Nee, door kleine workshops en zelf aan te pakken krijg je het letterlijk en figuurlijk in de vingers. Al doende leert men.” Na een aantal kleine projectjes kreeg Tim’s ‘bedrijfje’, Tim’s Carving, meer bekendheid. “Nu ben ik elke vrijdag de hele dag bezig met het zagen van kunstwerken. Paarden, uilen, gezichten, het maakt mij niet uit of ik maak het. Ik ben overal wel voor gevraagd. Onlangs heb ik nog een wild zwijn voor een jager gemaakt, dat was echt heel leuk om te doen.” De vrijdag is gereserveerd voor zijn motorzaag, in het weekend heeft Tim alle aandacht voor zijn vrouw Carla en twee kinderen Amber (6) en Emma (8). “Ik houd ervan om met mijn dochters en vrouw op stap te gaan. De twee kleinsten rijden allebei recreatief paard. Daar houd ik zelf ook van.” Want al op jonge leeftijd reed Tim paarden. “Ik heb vroeger op redelijk hoog niveau gereden. Het is mooi om deze hobby terug te zien bij je eigen kinderen. Zelf hebben we ook een paard en een pony achter in onze wei staan. Het was altijd de droom van Carla en mij om ergens rustig in Lottum te wonen met een mooie tuin en een paard en pony; dat is gelukt.”

Carla heeft Tim leren kennen op de middelbare school. “Wij waren klasgenoten op het AOC in Hegelsom. Zij woonde in America en ik in Lottum. Dat was wel ideaal als ik dan bij Carla bleef slapen, want dat was een stuk minder ver fietsen dan Lottum”, zegt Tim lachend. “Uiteindelijk is het zo gegroeid en zijn we in 2010 getrouwd.” Naast het paardrijden en het maken van houtsculpturen, zet Tim zich in voor de buurtvereniging en stapt hij graag op de motor. “Helaas is het daar de laatste tijd minder van gekomen. Je krijgt kinderen en dan vervagen die hobby’s iets naar de achtergrond. Dat betekent niet dat ik het niet meer ga oppakken. Als ik wat meer tijd heb stap ik snel weer op de motor. Nu maar eens kijken of ik Tim’s Carving wat kan uitbreiden, want uiteindelijk is dat mijn echte droombaan.”

Tekst en beeld: Niels van Rens