UIT Horst aan de Maas Tim van den Bekerom

Niet iedereen die in Horst aan de Maas opgroeit, blijft hier ook wonen. HALLO spreekt in de serie Uit… Horst aan de Maas met oud-inwoners van de gemeente die hun dromen hebben gevolgd en buiten onze gemeentegrenzen terecht zijn gekomen. Dit keer Tim van den Bekerom (30). Die voor liefde en werk verhuisde naar Izmir in Turkije.

Het begon voor Tim allemaal in Horst, waar hij opgroeide totdat hij op 23-jarige leeftijd vertrok richting Izmir in Turkije. Hij groeide op in de wijk Berkelsbroek met zijn jongere zus en broer. Nadat hij klaar was op de Doolgaardschool was het Dendron College de volgende stap. “Aangezien ik niet zo van huiswerk hield, kan ik vooral zeggen dat ik vooral efficiënt was”, zegt Tim. “Het hoogtepunt van elke week was naar de keet gaan op vrijdagavond. 10 kilometer met z’n allen op de fiets ergens richting Sevenum, iets wat ervoor zorgde dat vooral de terugweg nogal een hele opgave was.”

Verandering
Na een tussenjaartje ICT in Eindhoven ging Tim studeren in Breda. Hij volgde op de NTHV (tegenwoordig BUAS) de studie Logistiek en Economie. “In 2011 heb ik stage gelopen bij een logistiek consultancybureau met vooral opdrachten voor de publieke sector”, zegt Tim. “Eén van deze opdrachten was tussen de Nederlandse en Turkse overheid, waarin werd bekeken hoe we met onze Nederlandse logistieke kennis de Turkse havens en achterlandverbindingen konden verbeteren.” Dat was het punt dat Tim’s leven veranderde. Turkije kwam in zicht. “Voor deze opdracht heb ik een periode in de havenstad Izmir, aan de westkust van Turkije, doorgebracht.” Daar kwam hij de liefde van zijn leven tegen. “In een studentencafé zat daar mijn toekomstige vrouw. Daarom ben ik meteen na mijn afstuderen en via mijn opgebouwde connecties in Izmir gaan zoeken naar een baan.” Het ging snel. “De vlucht was al geboekt en één dag voor vertrek kreeg ik een e-mailtje: wanneer ik langs kon komen. Op maandag ging ik meteen op gesprek, dinsdag kreeg ik het aanbod en één week later ben ik begonnen bij dat bedrijf.”

Scheepvaart
Zo zie je maar, het kan snel gaan. Tim zorgt voor de toelevering voor de scheepvaart (vrachtschepen tussen de 100 en 350 meter) als commercieel manager voor een scheepsleverancier. “Deze 24-uurs sector houdt mij druk bezig en zo kan het zijn dat een kapitein mij om middernacht opbelt voor een belevering. Dit is ook een sector waar we in Nederland sterk in zijn. Zodoende heb ik nog steeds regelmatig contact met Nederlandse bedrijven. Verder komen ook veel van mijn klanten (rederijen) uit de regio Nederland, Duitsland en België. Ik werk nu ruim 7 jaar in Turkije en ben inmiddels 3 jaar gelukkig getrouwd.”

Carnaval
Tim zegt zelf perfect te zitten in Izmir, toch denkt hij met regelmaat terug aan de gemeente Horst aan de Maas. “Van jongs af aan heb ik gehockeyd en op Jong Nederland gezeten, dus dat zijn wel twee dingen waar ik met plezier aan terugdenk. Iets wat ik hier helaas niet heb.” Carnaval is voor Tim één van de hoogtepunten en dingen die hij erg mist. “De carnaval in de Merthal is echt fantastisch. Indien mogelijk, is dit iets dat ik toch wel eens in de paar jaar probeer bij te wonen. Verder heb ik het altijd leuk om dit speciale stukje Horster/Limburgse cultuur aan mijn vrouw en vrienden uit Turkije te laten zien.”

'Thuis'
Tim probeert dan nog regelmatig een bezoekje te brengen aan Horst aan de Maas. “Dan vlieg ik vaak op Düsseldorf, waar ik een auto huur. Het weekend breng ik dan door bij mijn familie en ga soms een keertje het dorp in, of ga ik langs bij de hockeyclub. De hier opvolgende werkdagen ga ik op bezoek bij klanten in de Benelux en Duitsland en zorg er dan weer voor dat ik in het weekend wederom ‘thuis’ ben bij mijn ouders. Normaal gesproken ben ik zodoende twee tot vier weekenden per jaar in Horst.”

Turkse zomer
De 30-jarige oud-Horstenaar vindt het lastig zeggen of hij ooit terugkeert richting Limburg. “Momenteel ben ik zeer tevreden met mijn leven hier in Turkije’, zegt hij. “Ten eerste, het is bijna altijd lekker weer hier en naar Nederlandse maatstaven betekent dat het voor mijn gevoel circa zes maanden zomer is. Oftewel in het weekend kunnen we lekker naar de zee, een terrasje, of iets dergelijks. Verder, en iets wat ik zeer belangrijk vind, is dat mijn vrouw (docente Engels op Yaşar University in Izmir) en ik beiden een baan hebben waar we met plezier naar toe gaan en iets doen waarvoor we beiden gestudeerd hebben, hetgeen voor haar wellicht niet (meteen) mogelijk zou zijn in Nederland.” Toch is er nog altijd een kans voor Tim om terug te keren. “Vanwege de opleiding van onze eventuele kinderen. Of wellicht zijn er, met mijn in Turkije opgedane ervaring, in de toekomst in een bepaalde sector toch bepaalde kansen voor een uitdagende en leuke baan. Ik sta altijd open voor nieuwe kansen. En of deze kans nu in Horst, Nederland, Denemarken, of welk land dan ook is, dat zien we dan wel.”

Tekst: Niels van Rens