Verkeersmaatregelen centrum Horst

De kruising Gasthuisstraat-Herstraat in Horst blijft een doorgaande route en dus bereikbaar voor autoverkeer dat linksaf wil slaan. Dat staat in de notitie Bereikbaarheid centrum Horst.

Het nieuwe Gasthoêsplein moet ook een verbinding krijgen met de rest van het centrum. Daarvoor is het wel nodig om de verkeerssituatie in de driehoek Herstraat-Kerkstraat-Gasthuisstraat aan te passen, aldus de gemeente Horst aan de Maas. In opdracht van de gemeente onderzocht een onderzoeksbureau drie varianten: volledige afsluiting van de Herstraat ter hoogte van de Kerkstraat; shared space-inrichting waarbij alle verkeersdeelnemers de ruimte delen en als derde de instandhouding van de huidige situatie. Volgens het onderzoek is de laatste variant de beste, omdat daarmee geen nadelige effecten zijn op het gebied van bereikbaarheid, verkeersveiligheid en leefbaarheid. De eerste optie bijvoorbeeld heeft een negatief effect op de St. Josephstraat, Kranestraat en Dr. van de Meerendonkstraat door een toename van verkeer. Bij variant twee komt de verkeersveiligheid in het geding, doordat zowel voetgangers, als fietsers en automobilisten één ruimte delen. Als er gekozen wordt voor de derde optie, dan moet de verbinding tussen de Kerkstraat en Gasthuisstraat wel goed vorm worden gegeven, aldus het onderzoeksbureau.

Herstraat
De gemeente wil daarnaast nog een viertal andere verkeersmaatregelen gaan nemen. Zo kunnen automobilisten straks vanuit de Venloseweg de Gasthuisstraat inrijden. Deze straat wordt tot aan de inrit naar het Sint Antoniuspark tweerichtingsweg. Daarnaast wordt er richting het centrum eenrichtingsverkeer ingesteld op de Kloosterstraat en is het voorstel om tweerichtingsverkeer in te stellen op de Herstraat richting het Wilhelminaplein. Verkeer dat het parkeerterrein Kerkeveld verlaat kan dan dus zowel links als rechts afslaan. Volgens een woordvoerder van de gemeente levert dat geen problemen op de Herstraat op. “De weg is net zo breed als de Americaanseweg waar verkeer nu ook in twee richtingen rijdt.”
Verkeer dat de parkeerterreinen Kloosterhof en Cuppenpedje verlaat krijgt ook de mogelijkheid om richting de Venloseweg te rijden. Met deze maatregel wil de gemeente wachten totdat duidelijk is of de andere drie werken. “Een combinatie van de maatregelen zou leiden tot een sterke toename van verkeer op de kruising Venloseweg-Gasthuisstraat”, aldus de woordvoerder. “Door dit gefaseerd uit te voeren kunnen de verkeersdeelnemers beter wennen aan de nieuwe situatie.”
Als de gemeenteraad akkoord gaat met het voorstel worden de eerste drie maatregelen van september tot en met februari als pilot uitgevoerd.