Op zomerkamp tijdens corona wordt alternatief programma thuis

Met z’n allen knus in een bos in een tentje slapen, het is niet verantwoord in deze tijd van de coronapandemie. De besturen van scoutingen en afdelingen Jong Nederland in de gemeente Horst aan de Maas hebben zich beraadt: wel of geen kamp? De meesten organiseren een alternatief programma.

Het was voor de leden van Jongeren Gilde Sevenum enorm balen, kamp 2020 in Sevenum gaat niet door. Toch vond het bestuur van de vrijwilligersorganisatie het enorm zonde om het jaarlijkse feest compleet af te gelasten. “Het is onmogelijk om met 150 leden op kamp te gaan en dan alsnog aan de richtlijnen te voldoen”, zegt Wim Raedts, voorzitter van Jongeren Gilde Sevenum. “Daarom hebben we twee weken geleden de knoop doorgehakt en besloten om een alternatief programma te organiseren.” Geen écht kamp, maar wel zo veel mogelijk nagebootst. “We mogen bij iemand thuis in een weiland zitten. Daar stellen we, zo creatief mogelijk, een soort kamp op. In de ochtend en middagen zijn de jongsten aan de beurt en ’s avonds is het programma voor de jongeren vanaf de middelbare school.” De activiteiten vinden plaats op het ‘kampterrein’ en soms in het centrum van Sevenum. Het programma is nog niet helemaal bekend. “We hebben pas twee weken geleden de knoop doorgehakt. Nu gaan we kijken hoeveel vrijwilligers we bijeen kunnen krijgen en wat het animo is vanuit onze leden.”

Hygiëne

Jong Nederland Limburg kwam onlangs met het protocol op kamp gaan. “In principe mogen we op kamp volgens het verslag”, zegt Marco Hesp, voorzitter van Jong Nederland America. “Dat betekent wel dat we alle richtlijnen precies moeten volgen: 1,5 meter afstand, praktische zaken en vooral goed letten op hygiëne. We hebben met de leiding samengezeten en kwamen tot de conclusie dat een traditioneel kamp er dit jaar niet inzit.” Vooral hygiëne is een probleem voor de vereniging. “Diegene die vaker op kamp zijn geweest weten, het is vaak kliederen, veel spellen en niet al te schoon. Daarom leek het ons niet verstandig om op kamp te gaan en ook voor de leiding is het heel lastig om de afstand te houden.” Toch wil Jong Nederland America haar jaarlijkse uitje niet laten verpesten. “We hebben een alternatief programma. Zo hebben we in die week een speurtocht door het dorp met zeskamp elementen en een vossenjacht. ’s Avonds gaan de kinderen gewoon naar huis.”

Kamp-wc
Ook bij het buurdorp Hegelsom wordt een alternatief programma gehouden. “We organiseren voor de kinderen tot 12 jaar twee dagactiviteiten”, zegt Thijs Arts, kampleider van Jong Nederland Hegelsom. “Deze vinden plaats op locaties om het clubgebouw heen en op het grasveld aan de Kamplaan.” Arts vindt het belangrijk dat het kampgevoel tijdens deze activiteiten wel aanwezig blijft. “We proberen het zo na te bootsten dat het lijkt dat de leden echt op kamp zijn. Zelfs de markante kamp-wc gaan we installeren. Het terrein wordt afgezet zodat omstanders ook niet zomaar het veldje op komen. Tussen leiding wordt goed de anderhalvemeterafstandsregel in pacht gehouden.” Voor de senioren wordt een alternatief gezocht. “Normaal gesproken gaan zij ook met de kleinsten mee naar hetzelfde kampterrein. Zij mogen in het najaar op een extra bivak.”

Brieven schrijven
De leden van stichting KJEM in Kronenberg gaan wel een traditioneel kamp houden. “Wel op ons eigen terrein bij het clubgebouw”, zegt Tom van Enckevort, voorzitter van KJEM Kronenberg. “De leden blijven in tenten slapen, uiteraard op 1,5 afstand. Dat betekent dat er dus goed afstand wordt gehouden tijdens de overnachting.” Ook al is het kamp in eigen dorp, toch gaan de traditionele activiteiten gewoon door. “Zelfs het jaarlijkse brieven schrijven aan ouders en opa’s en oma’s op de dinsdag gaat door”, zegt Van Enckevort. “Stiekem wachten zij op een brief van hun (klein)kinderen hoe het kamp nu is.”

Twijfel
Ook Jong Nederland Horst gaat niet op een traditioneel kamp. “Nee, we hebben nog getwijfeld, maar dan gaat er teveel pret verloren en ben je continu bezig met het handhaven van de richtlijnen”, zegt Bart Joosten, voorzitter van Jong Nederland Horst. “Dat is niet leuk voor de leiding en al helemaal niet voor onze leden. Onze groepen gaan nooit gezamenlijk, maar altijd apart op kamp. Dat kan alsnog, maar het is aan de leiding van de desbetreffende groep hoe zij dat invullen. Dat kan een keer op een later tijdstip.” Wel wordt er een alternatief programma gehouden. “Ook dat is per groep anders”, legt Joosten uit. “We kunnen een georganiseerde kampdag houden of de leiding vindt zelf een leuke activiteit.”

Tekst: Niels van Rens